Имаше срив, имаше криза по отношение на Търговския регистър и

...
Имаше срив, имаше криза по отношение на Търговския регистър и
Коментари Харесай

Цецка Цачева: Румен Радев се изказа като лидер на опозицията

Имаше срив, имаше криза по отношение на Търговския регистър и Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, но останалите три регистъра на агенцията работеха безпроблемно. След възстановяването на Търговския регистър бяха положени невероятни усилия да се навакса със закъснението, вписванията вече се извършват в записания в закона срок. Това каза пред bTV министърът на правосъдието Цецка Цачева.

По думите ѝ, в момента върви проверка на целесъобразността и законосъобразността на раздаваните бонуси, като доклад по въпроса са очаква в края на следващата или началото на по-следващата седмица.

Пред медиите самата шефка на агенцията Габриела Козарева не каза къде в диапазона 700-3000 лв. е собственият й бонус. Днес Цачева отбеляза, че подчинената й има такова право. Тя допълни, че Козарева е поела агенцията „ в най-критичния момент” и свършеното в краткия период „ заслужава да бъде оценено”.

А защо България остана без Търговски регистър? „ Върви проверка от компетентните служби, имат законови срокове, надявам се до края на годината проверката да бъде приключена”, отговори Цачева.

Във връзка с качеството на част от готвеното ново законодателство, Цачева направи коментар на острото изявление на президента, който съзря икономически интереси в част от текстовете. В отговор на въпроса лобистки ли са законите, които гласува парламентът, тя отговори: „ Има отделни примери, които би могло да се допуска, че има такива закони, но да се лепи етикет на цялата законодателна дейност, която е прозрачна, е пресилена теза”.

Според нея Румен Радев е поднесъл „ едностранно” фактите в своето обръщение към нацията. „ Ако не знаех кой е произнесъл тези думи, щях да ги разчета като лидер на опозицията”, отбеляза тя.

Цачева каза още, че се очаква през следващата седмица ЕК в новия си доклад по Механизма за сътрудничество и проверка да похвали усилията на институциите у нас.

По повод корупционния скандал в Държавната агенция за българите в чужбина, Цачева коментира, че още от момента, в който е поела поста, се работи по конкретни проблеми, сред които на първо място е удостоверението за български произход, което често не може да стъпи на документални доказателства заради унищожаването на всякакви с това архиви в съседни държави.

Тя беше категорична, че не е политическа саморазправа уволнението на подалата множество сигнали за участието на политици националисти в престъпни практики служителка в правосъдното министерство Катя Матева.

Цачева посочи, че инспекторатът на Министерския съвет е довел до образуването на дисциплинарно производство заради загубени преписки и 17 000 молби, оставени без последствия. Освен това от ДАНС ѝ бил отнет допускът до класифицирана информация, а прокуратурата ѝ образувала досъдебно производство.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР