Използването на маски за предпазване от коронавируса беше спонтанно и

...
Използването на маски за предпазване от коронавируса беше спонтанно и
Коментари Харесай

Азия: Маските са навсякъде, но тяхната ефикасност се дебатира

Използването на маски за предпазване от коронавируса беше спонтанно и масово в някои райони на Азия, докато западните страни, които първо бяха сдържани по въпроса, започнаха да препоръчват на гражданите си повсеместно използване. Но ефикасността на тази стратегия все още поражда дебати.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 3927
Експертите са съгласни, че има малко, дори никакви, елементи, които да потвърждават, че обикновените хирургически маски, използвани много често в Азия в сезона на грипа през зимата и на сенната хрема през пролетта, предпазват ефикасно от COVID-19.

Привържениците на маските изтъкват, че заразените хора трябва да ги носят, за да не предадат вируса и че е доказано, че един засегнат от вируса човек може да бъде заразен за другите, преди той самият да е почувствал симптомите.

Относително ниският досега брой на случаите на COVID-19 в Япония и Хонконг например засили убежденията на привържениците на носенето на маски.

В тези територии носенето на маска беше един от незабавните отговори на здравната криза. Японското правителство междувременно също обяви, че всяко домакинство ще получи в скоро време по две маски за многократна употреба.

Кметът на Ню Йорк призова жителите на града да покриват лицата си

И в Хонконг жителите възприемат носенето на маска като " средство за индивида да предпази останалата част от обществото, както и себе си ", обяснява пред Франс прес Кейджи Фукуда, директор и професор в Медицинския университет в Хонконг. " Но там, където аз съм израснал - в САЩ, някои смятат носенето на маски за обида на личността им, за наложено и нежелано задължение ", добави той.

За Бен Коулинг, друг професор от същия университет, досегашният нисък брой на случаите на зараза се дължи по-скоро на мерките в областта на общественото здравеопазване, взети от някои правителства в Азия.Това включва " идентифициране на случаите и тяхното изолиране, поставянето под карантина на техните близки и прилагането на принципа на физическа дистанция ", казва той.

Фукуда също така предупреждава онези, които вярват, че маските имат почти вълшебна защитна сила. " Някои територии като Сингапур се справиха като цяло много добре, без да настояват обезателно за носене на маски ", допълва той.

Фукуда също смята, че слабото разпространение на пандемията в тези територии се дължи на предприети такива мерки, като системна идентификация на близките на заразените, добрата координация на властите и спазването на социалната дистанция, което понякога се корени в местната култура, както е например в Япония.

Освен това жителите на тези райони, които все още помнят епидемията от Тежкия остър респираторен синдром (2002-2004 г.), " също бяха загрижени още от началото и изразиха желание да сътрудничат със здравните власти ", казва Фукуда. " Комбинацията от всички тези фактори е от значение ", подчертава той.

САЩ предоставили 700 млн. долара на УНИЦЕФ, които първи подкрепиха Ухан

Световната здравна организация продължава да не препоръчва носенето на маски от широката общественост, привличайки вниманието върху глобалния недостиг на тези продукти и ключовата необходимост те да се раздават приоритетно на медицинския персонал на първа линия.

Освен това някои експерти подчертават, че дори и ако маските бъдат в изобилие, повсеместното им носене може да има други негативни последици.

" Маските могат да дадат на хората фалшиво чувство за сигурност ", предупреждава Саймън Кларк, хоноруван преподавател в университета в Рединг в Обединеното кралство и специалист по клетъчна микробиология.

Носенето на маска рискува да насърчи някои хора да не спазват например препоръките за социална дистанция, казва Кларк.

" Всички познаваме хора, на които не им пука да идват на работа с хрема и да я предават на останалите. Същото ще се случи и с коронавируса ", добавя той.

6 месеца затвор за кражба на маски в Лондон

Въпреки рисковете западните страни, опитващи се с всички средства да спрат пандемията, започнаха да препоръчват носенето на маски от всички.

Задължителното носене на маски започна да намира последователи в Централна Европа, а Франция поръча над 1,5 милиарда маски, докато САЩ обмислят сега да препоръчат на всички американци да носят маски, когато има достатъчно запаси на разположение.

Професор Коулинг от Хонконг смята обаче, че са нужни повече изследвания, преди да са направят изводи за полезността на този или онзи тип маски срещу пандемията.

" Но дори ако носенето на маска може да намали съвсем малко предаването на вируса, то това ще бъде една добра мярка за прилагане ", заключава той.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:



Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 3927  Двама избягаха от карантината си в Елин Пелин и Самоков, с цел да пазарят Двама избягаха от карантината си в Елин Пелин и Самоков, с цел да пазарят  Две досъдебни производства и една инспекция са формирани за нарушение на карантина в Разградско Две досъдебни производства и една инспекция са формирани за нарушение на карантина в Разградско  Гугъл разгласява данните на консуматори на 131 страни поради COVID-19 Гугъл разгласява данните на консуматори на 131 страни поради COVID-19
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР