Изглежда, че всеки известен финансов балон в историята върви ръка

...
Изглежда, че всеки известен финансов балон в историята върви ръка
Коментари Харесай

Bloomberg доказа с ГРАФИКИ, че биткойнът беше балон, който се спука!

Изглежда, че всеки известен финансов балон в историята върви ръка за ръка с някой, който твърди, че сривът е невъзможен.
В случая на биткойна, тази чест се пада на Джон Макафи - основател на компанията за киберсигурност McAfee LCC и страстен проповедник на тема криптовалути, пише Bloomberg.
На 7 декмври 2017 г. той публикува категорично мнение, че всеки, смятащ, че биткойнът е балон, не рабира принципа на блокчейн технологията.
„ Балонът е математически невъзможен в тази нова парадигма”, казва Макафи, като по това време цената на биткойна възлиза на близо 17 хил. долара.



Няколко дни по-късно цената на виртуалната валута скача до 19 511 долара, което се оказва и нейният неподобрен рекорд. От тогава до сега движението е само низходящо.
Така за 1 година биткойнът загуби 82% от стойността си, както се вижда на графиката:


Означава ли всичко това, че бикойнът е официално мъртъв? Не е задължително – криптовалутите и преди са се възстановявали от балони и сривове, включително през 2011 г., когато положението е действително опустошително:


Въпреки спада през тази година, инвеститорите, вложили средства в началото на ценовото покачване, си остават на щедра печалба, тъй като настоящите цени са над три пъти по-високи от тези в началото на 2017 г. А тези, които са продали своя биткойн при пиковите цени, се намират дори в още по-добра финансова форма.
Но обикновените инвеститори, които не са успели да се включат навреме в играта, трябва да използват биткойн балона като нещо, от което да извлекат опит.
Най-важният урок от всичко това е следният: Финансовите балони са нещо реално, като могат да направят така, че всичките ви спестявания да изчезнат, ако не сте внимателни.
Формално, когато се говори за балон, свръзан с активи, става дума за скоростен срив в цената.

Защитниците на теорията за ефективния пазар посочват, че ценовите движения са базирани на промени в настроенията на инвеститорите относно истинската стойност на активите.
Но в действителност е доста трудно да се определи защо рационалните инвеститори така абсурдно променят мнението си за дългосрочните печалби на компаниите през 1929 г., или дългосрочните перспективи на дот-ком стартъпите през 2000 г., или дългосрочните нагласи при цените на имотите през 2007 г.
По същия начин няма очевидна причина защо през 2017 г. светът вярваше, че биткойнът може да е валутата на бъдещето, а сега, ако гледаме цената, това вярване се е свило с 1/5.
Биткойнът не е детрониран от конкуренцията, тъй като основните алтернативни криптовалути също поевтиняват, дори с по-бързи темпове. Няма и никакви регулаторни спънки, появили се в последно време, даже напротив – регулаторите подхождат внимателно към блокчейн валутите.
Няма как да търсим причината и в разкрития, компрометиращи технологията.
Така всичко по-скоро навежда на мисли, че посъпването и последвалото поевтиняване на биткойна се дължи не на някакви рационални причини, а на смесица от стадно поведение, цинични спекулации и навлизането на пазара на инвеститори, които са слабо информирани относно реалностите.
Точно последните инвеститори се оказаха и най-потърпевши. Пълно е с ужасяващи истории за хора, вложили всичко, което притежават, в уж сигурния биткойн, само за да се окажат с празни ръце, преливайки допълнително финанси към ранните биткойн инвеститори.
Как може средностатистическият инвеститор да избегне тази съдба?

Особено трудно е да се идентифицира наличието на балон – ако беше лесно, нямаше изобщо да има такива събития по света.
Все пак има две основни стратегии, които инвеститорите могат да използват, за да минимализират риска.
Първо и много важно е да се разбере, че не съществува такова нещо като сигурен залог.
Оптимистичната биткойн прогноза, повтаряна често от крипто проповедниците, гласеше, че биткойнът ще замени стандартните фиатни валути и ще се превърне в глобална парична единица.
Но тази история има доста пробойни. Активи с висока волатилност и очаквания за дългосрочна висока възвръщаемост са доста лош вариант за валута, докато тези с ниска волатилност определено изпъкват като по-полезни, когато говорим за разплащане. Както виждате, никой не купува пица с инвестиционно злато или акции на Apple.

Второ, криптовалутите са впечатляваща технология, но в крайна сметка, страдат от редица ограничения относно сигурността, стабилността и мащаба.
Тъй като няма нищо сигурно, редовите инвеститори трябва да поддържат диверсифициран портфейл. Не е лоша идея да вложите част от спестяванията си в биткойн, тъй като е възможно цената да скочи, но недейте да залагате всичко на тази карта.
В крайна сметка, биткойн балонът не нанесе такива щети, като имотния балон, например. Така че всичко може да се окаже като един добър урок за съвременните инвеститори - особено за тези, които са били в невръстна възраст по време на дот-ком балона.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР