Известният бургаски лихвар Иван Тенев, собственик на верига заложни къщи,

...
Известният бургаски лихвар Иван Тенев, собственик на верига заложни къщи,
Коментари Харесай

Известен лихвар е мнимият прокурор, взел 10 бона от набедения в тероризъм Мехмед

Известният бургаски лихвар Иван Тенев, собственик на верига заложни къщи, е мнимият прокурор, който е взел 10 бона рушвет от Мехмед Махмуд, когото първо заблудил, че ще съдят за тероризъм, а после обещал, че ще го спаси от затвора, предава " Флагман ".

Иван Тенев се прочу преди време, след като обвини Тодор Атанасов-Томито Черния и Венцеслав Чамурджиев, че го изнудвали за пари и искали да му вземат бизнеса. Скандалът е от преди четири години. Тогава Тодор Атанасов дори бе арестуван, но малко по-късно освободен. Томито Черния обясни, че се е срещал с Тенев, но не го изнудвал, а опитвал да си вземе парите – 70 хил.лева, които фирмата на Чамурджиев „ Океан шипинг” дала на Тенев, за да започне бизнеса си със заложните къщи.

В последните години Тенев имаше известни проблеми с полицията, срещу него има три висящи досъдебни производства – закана за убийство и присвояване, но те са територията на СДВР. В този период той се опита да развие бизнеса си, откри още една заложна къща в центъра – срещу Старата поща, която обаче впоследствие затвори.

Според прокуратурата Тенев, другият обвиняем Йосиф Христов са оплели в схемата си Мехмед Махмуд, български гражданин от турски произход, който има бизнес в Германия. Мехмед бил заблуден, че ще бъде подведен под отговорност за тероризъм, а Тенев се представил за прокурор и му поискал 10 хил.лева, за да го спаси. Разговорите били провеждани по телефон, заложен в къщата на Иван Тенев. До мобилния апарат достъп е имал единствено Иван Тенев, твърди държавното обвинение.

Връзката с Мехмед Махмуд направил братовчед му Йосиф. Пред съда днес той разказа, че имал финансови проблеми, обадил се на роднината си и го помолил за заем, защото трябвало да си плаща лизинга на автомобила и ипотеката на жилището. Махмуд обаче го карал да прави „ странни неща”, а освен това се напивал всяка вечер, оплака се Йосиф, без да конкретизира какво точно има предвид.

Заради това Йосиф дистанцирал от него. Тогава изглежда му е хрумнала идеята да го вкарат в схемата и изнудват, знаейки, че има пари и лесно ще подаде.

Иван Тенев и Йосиф не признават вината си, но срещу тях е свидетелствал другият замесен в схемата Ради Филипов, който е трябвало да вземе парите от Мехмед Махмуд, стана ясно в съдебна зала днес.

Иван Тенев поиска да бъде пуснат под домашен арест, твърдейки, че има паник атаки. Прокуратурата поиска и двамата зад решетките. Районният съд ще се произнесе в 18 часа днес.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР