И в петък топ тема за унгарските медии е бягството

И в петък топ тема за унгарските медии е бягството ...

Унгарските медии: Противоречивата молба за убежище на Груевски е в процедура.И в петък топ тема за унгарските медии е бягството на бившия македонски премиер Никола Груевски, информира македонското електронно издание „МКД“ и пояснява, че основните теми, които интересуват унгарските журналисти са: как той е влязъл в страната, кой му помага в Будапеща, какви ще са последиците за правителството на Виктор Орбан, с когото, както намекват медиите в Унгария, той е бил в близки приятелски отношения.

Електронната медия„24.hu“ съобщава, че най-вероятно Груевски е влязъл с кола през Сърбия, най-вероятно с помощта на сръбските власти, и със знанието на унгарската гранична служба, тъй като е малко вероятно човек от неговия ранг да премине незабелязано граница, на която и от двете страни са разположени доста полицейски сили. Според сайта, малко възможно е и да е пристигнал в страната без предварително да не е съобщено на унгарските власти. Няма информация къде е той в момента. Знае се, че в Будапеща е пренощувал в хотел с пет звезди и че от канцеларията на премиера Орбан отрекоха да се е срещал с него във вилата му. По повод искането за политическо убежище унгарските медии изтъкват, че като лице от държава, която е оценена като безопасна, той няма право да кандидатства за убежище в страна от ЕС, но и намекват, че за Груевски може би ще се направи изключение.

Правителството вече е потвърдило, че е започнала процедура по неговото искане. Обикновено тя трае около 60 дни, но в изключителни случаи може да се получи отговор и за 15 дни. Според закона, през този период лицето, търсещо убежище, трябва да чака в транзитната зона, но сегашният случай е по-различен, припомня унгарското електронно издание „24.hu“. Унгарският експерт по въпроса с търсене, съответно разрешаване, на убежище, Марта Падави коментира за „hungarytoday.hu“, че при нормални условия не е възможно македонски държавен мъж, който избягва затвор и против когото не се води политическо гонене, до получи убежище в Унгария, тъй като идва от държава, която е обявена за спокойна в политическо отношение.

С бягството си в Унгария Груевски поставя в неудобно положение самия Орбан. Унгарският премиер е изправен пред избор – дали да се съобрази с европейските правила или да брани Груевски, към когото Москва заявяваше нескрито симпатиите си, намекват унгарските медии.

Източник: blitz.bg