Защитата на личните данни ще продължи да бъде голям проблем

...
Защитата на личните данни ще продължи да бъде голям проблем
Коментари Харесай

Бил Гейтс предупреди за големи проблеми, пред които човечеството е изправено!

Защитата на личните данни ще продължи да бъде голям проблем пред технологичните компании. Те, обаче, трябва да говорят по тези проблеми открито и да ги предвиждат. Това заяви съоснователят на Microsoft Бил Гейтс в интервю пред Франсин Лакуа от Bloomberg, което беше излъчено днес по Bloomberg TV Bulgaria.

Гейтс обясни, че най-важното нещо, което една технологична компания трябва направи още със старта си, е да спечели доверието на потребителите. „ Важно е, за да получиш разрешения от потребителите. Защитата на личните данни... не може просто да кажеш на хората: „ Хей, купете си защита “. Трябва да им кажете: „ Ето я услугата, с която ще ви помогна да си организирате по-добре нещата, да разберете кое съобщение е важно и кое - не. Но в същото време, въпреки че моделирам и наблюдавам поведението и активностите ви, няма да споделям информация за тях с други компании “, заяви той.

Бил Гейтс обсъди още финансирането на глобалните здравни инициативи, кога може да очакваме първите ваксини срещу малария и СПИН и бъдещето на работния процес на фона на загубата на работни места за сметка на технологиите.



Франсин Лакуа : Как трябва да се финансират някои от важните инициативи по различен начин, така, че да се привлекат повече хора?
Бил Гейтс : Минаха 20 години откакто основахме две организации – едната за ваксините за бедните деца по света и другата – за заличаване на ХИВ и малария дори в най-тежките райони на Африка. Тези две организации се справиха изключително добре. Фондацията ни вля над 10 млрд в двете каузи. Като цяло сумата е 100 млрд. Повечето пари дойдоха от бюджета за чуждестранна помощ. Така че в общи линии това, което казваме тук, в Давос, е – вижте този опит, това постоянно трупане на знания. Въпреки всички неща, които ни разсейват, нека да запазим този ангажимент, защото можем да стигнем още по-далеч. Новият кръг на финансиране на двата фонда предстои, глобалният стартира през октомври във Франция. Всеки път, когато някой се вгледа в тях и работата, която е свършена, е ентусиазиран. Затова мисля, че избягваме факта, че това е далеч, че има опасност от разсейване.

Франсин Лакуа : Има ли тревога от пренебрежение и как убеждавате инвеститорите? Иновациите биха могли да помогнат на бедните. Например иновации чрез лекарства. Какъв съвет давате на инвеститорите? Как да правят добро, без да губят пари?
Бил Гейтс : В много от тези случаи става дума за грантове. Няма пряка възвръщаемост. Но икономическата полза идва от това, че децата оцеляват, че участват в икономиката и помагат... Възвръщаемостта като цяло е огромна. Просто вадиш страни, които не са стабилни, където много деца, до 15% от децата умират, преди да навършат 5 години. Ти помагаш на тези страни да се стабилизират. С времето страни като Индия, Индонезия и Виетнам от бенефициенти на помощ се превръщат в участници в световната икономика. И получават стабилност. Това означава, че там вече не е необходимо да се харчат пари за отбрана, знаеш, че не предстои пандемия, защото здравните им системи вече са се задействали и са спрели болестта, преди да се разпространи.
Така че с правилната перспектива – а тя е дългосрочна, това са много ефективни действия.

Франсин Лакуа : Каква технология да търсим? Вие сте се насочили към ваксините. Насочвате се и към дроновете и други неща.
Бил Гейтс : Да, дроновете се използват за доставка на храна, в някои от местата до които е трудно да се стига, заради наводнени пътища, например. В много от тези страни е така. В Руанда, например, вече започнахме с този тип доставки и резултатът е добър.
Най-важното нещо, обаче, е осигуряването на новите ваксини. Нямаме ваксина против ХИВ, нито срещу туберкулоза или малария. Организациите ни доставят това, с което разполагаме. Със сумата, която нашата фондация отделя, а също и правителството, опитваме се да намерим нови инструменти за създаване на такива ваксини и заедно с доставките с дронове да изградим първична здравна система. Тоест, това означава, че благодарение на тези доставки веднага щом получим нещо – например нови мрежи за легла, които да предпазват от комари, те ще стигнат веднага дори и до най-труднодостъпните райони.

Франсин Лакуа, Bloomberg : Колко бързо можете да получите тези ваксини?

Бил Гейтс, съосновател на Microsoft: Ами, за съжаление не става за един ден. Новите мрежи за легла, с които решаваме проблема с устойчивостта на настоящите, ще пристигнат тази и следващата година. Това е много скоро.
Чудодейната ваксина, която ще ни помогне с тези болести, може да очакваме в по-скоро след между 6 до 10 години. Трудно се оказа създаването на ваксина за ХИВ. Но тя е суперважна, защото все още много хора се заразяват. И за да се спре разпространението, трябва да има ваксина.

Франсин Лакуа : Технологията е причина много хора да си изгубят работните места. Кой трябва да отговаря за подкрепата на тези работници?
Бил Гейтс : Различните правителства имат различни програми. Технологията, в широкия смисъл на думата означава, че вече няма нужда да сме единствено или основно фермери. Постоянно в страните със средни и високи доходи се появяват нови нужди, за които са необходими кадри. Така че, ако оставим икономиката да бъде динамична, тези нови работни възможности ще продължат да се появяват. А междувременно, ако говорим конкретно за спиране на нечия кариера, която е изисквала специално обучение, то в този смисъл някои правителства са по-добри от други в предоставяне на възможност на този човек да си намери друга работа и да получи нови умения (...).
Цялостната картина е добра, но за да сте сигурни, че няма много губещи, трябва да имате иновативни програми.

Франсин Лакуа : Когато дойдохте да говорите за филантропските си усилия, видяхте ли повече частни компании, които да искат да правят добро, защото правителствата на Запад изглежда се оттеглят от някои от тези ангажименти?
Бил Гейтс : Всъщност нивата на помощи продължават растат умерено. Помощта от Великобритания се увеличи доста, от Германия също. Американският конгрес поддържа същото ниво. Частният сектор не иска да се включи с пари за помощ. Компаниите по-скоро са склонни да помагат с това, в което са добри. Например, срещнах се с големи химически компании, които са ни нужни, за да се сдобием с нови инсектициди за земеделието и за спиране на маларията. Срещам се с всички фармацевтични компании и говорим за иновациите, които трябва да ни осигурят. Така че да, частният сектор продължава да прави иновации и да ги предоставя за най-бедните на достъпна цена. Това е много важно за продължаването на тази програма.

Франсин Лакуа : Ако трябваше да основете нова технологична компания днес, колко внимание щяхте да обърнете на личните данни?
Бил Гейтс : В системата на изкуствения интелект, която помага на хората, за да получаваш достатъчно информация трябва да накараш хората да ти имат доверие . Трябва да се увериш, че хората разбира колко сериозна защита има, как се предпазват данните им. Важно е, за да получиш разрешения от потребителите. Защитата на личните данни... не може просто да кажеш на хората: „ Хей, купете си защита “. Трябва да им кажете: „ Ето я услугата, с която ще ви помогна да си организирате по-добре нещата, да разберете кое съобщение е важно и кое - не. Но в същото време, въпреки че моделирам и наблюдавам поведението и активностите ви, няма да споделям информация за тях с други компании.

Франсин Лакуа : Н о вие имате такъв опит с регулаторите в САЩ и Брюксел.. Какъв е вашия съвет за новите технологични компании? Много държави искат тези компании едва ли не да фалират.
Бил Гейтс : Ами, не знам дали е чак така. Технологичните компании са толкова успешни. Погледно от една страна, те са в центъра на всичко най-масово, на това как и какво хората пазаруват, на комуникациите...Това няма да свърши скоро, особено докато технологията играе толкова ключова роля. Новите технологични компании трябва да участват активно в обсъждането на въпроси за защитата на личните данни, на това каква реч да бъде позволена и каква не, както и как да се структурира работата така, че да е справедливо за всички страни. Така че защитата на личните данни ще продължи да бъде много голям проблем. Не трябва да имат противоречие между услугите, които компаниите предлагат, и защитата на личните данни. Тези неща могат да се решат.
Например, за лицевото разпознаване Microsoft излезе и каза – ето какво мислим ние за тези регулации. Не ги забранихме, нито открехоме. Нека тези услуги се разрешат там, където са полезни - например за намиране на изгубени деца, има и още много позитивни приложения. Но не бива да чакаме тези проблеми да натежат и после да мислим как да ги решаваме, а трябва да ги предвиждаме.

Франсин Лакуа : Във вашите три свята – технологията, филантропията и глобалната икономика – според вас къде бъркат най-много главните изпълнителни директори?
Бил Гейтс : Иновациите променят правилата. Това е и нещото, от което най-много се вълнувам и аз. Дали иновацията ще бъде нов много напредничав софтуер или здравни инструменти, които ще помогнат не само за заразни болести, но и при всичките ни големи здравни предизвикателства, включително Алцхаймер. След това идва и енергетиката – няма да избегнем големите проблеми с промените в климата без масови иновации в много части на реалната икономика. Така че иновациите са това, което променя правилата на играта и много директори се оказват изненадани, след като осъзнават, че не ги вкарват достатъчно в компаниите си.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР