„Заедно с министър-председателя Алексис Ципрас ние оставаме напълно посветени на

...
„Заедно с министър-председателя Алексис Ципрас ние оставаме напълно посветени на
Коментари Харесай

Заев обяви на какво остават посветени с Ципрас

„ Заедно с министър-председателя Алексис Ципрас ние оставаме напълно посветени на перспективите на новите Балкани на 21-ви век. Балкани, в които ще се изгражда приятелство, в които ще се насърчава сътрудничеството, където ще допринасяме за по-добър икономически растеж и растеж на нашите страни, за по-щастливи граждани и увеличаване на търговията, нови инвестиции и по-добър икономически стандарт на гражданите на Македония и на Гърция “, заяви премиерът Зоран Заев, отговаряйки на журналистически въпрос за вчерашния телефонен разговор с гръцкия си колега и след оставката на външния министър на Гърция Никос Кодзиас, предаде БГНЕС.

Премиерът добави, че неговият гръцки колега го е информирал за случващото се при тях и че остава посветен на договореностите, поемайки поста министър на външните работи с цел и гаранция, че ще се реализира Договора от Преспа.

„ Щастлив съм поради пълната посветеност на Република Гърция на това споразумение. Мога да потвърдя пълния ни ангажимент. Изразявам надежда, че утре парламентът ще събере сили, че депутатите ще се насърчат и ще покажат кураж, защото, първо, са представители на гражданите, а след това на политическите партии и ще се изправят пред историческата отговорност, преди този уникален шанс за Македония. И накрая ще дадат гласа си за необходимостта от конституционни промени “, каза македонският премиер.

На журналистически въпрос дали не се отказва от мнозинство и как ще успее да го осигури, председателят на македонското правителство заяви, че е вярващ и че понякога се случват чудеса. Запитан за помирението и дали неговата позиция е оказала влияние на Наказателния съвет, който вдигна мерките за неотклонение към обвинените за събитията от 27 април, премиерът Заев отговори, че е разговарял с Министерството на правосъдието, за да попита дали това е именно заради неговия призив за помирение.

„ Не знам позицията на прокуратурата и съда, но се радвам, че хората излязоха от ареста. Защо? Тъй като молбата ми винаги е била мярката да не бъде задържане, а само да се гарантира присъствието на процеса. Видяхме прекалено много арести в Република Македония в миналото. Считам, че трябва да прибегнем до други, олекотени мерки и се радвам да дебатираме всички в парламента. Това ще бъде още по-добре погледнато от исторически аспект за Македония, да присъстват всички депутати и да осигурим мнозинство от две трети в парламента “, каза премиерът Заев в отговор на журналистически въпроси на днешното честване на 20-годишнината от съществуването и функционирането на спестовна банка " ФУЛМ " в село Муртино.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР