Желанието ни е, ако сработят мерките и успеем да постигнем

...
Желанието ни е, ако сработят мерките и успеем да постигнем
Коментари Харесай

Доц. Ангел Кунчев: Това, че няма да спрем епидемията е ясно на всички

Желанието ни е, ако сработят мерките и успеем да постигнем задържане на заболеваемостта, да се разхлабят. Целта е да посрещнем едни хубави празници. Данните показват, че страните, които въведоха подобни мерки, сега бележат спад. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в предаването „ Лице в лице “ по БТВ.

Ефектът от тези мерки се проличава минимум след 10 дни. Спирането на мрачната тенденция ще е успех, посочи той.

Доц. Кунчев уточни, че целта на властите е да се постигне баланс между мерките, така че да запазят работните места на хората.



„ През пролетта почти нямахме вълна на COVID-19, за разлика от страните, които не предприеха никакви мерки. Това, че няма да спрем епидемията е ясно на всички. Коронавирус е значително по-тежък от грипа “, категоричен е доц. Кунчев.

По думите му един болен разболява още 30, ако не се спазва хигиена. Върху някои повърхности се задържа по-дълго, но зависи от външните фактори. Ултравиолетовата светлина го убива за минути. Това е въздушно-капкова инфекция и ние се заразяваме като говорим с други хора.

Той коментира мярката да се премине към дистанционно обучение за децата у нас. „ Децата станаха доста сериозен разпространител на COVID-19. Те пренасят заразата, за щастие при тях заболяването не протича тежко, ако нямат придружаващи заболявания. Не може да губим по 200 човека всеки ден и да не предприемем мерки. Да сме в първите места по смъртност и да не направим нищо, това би било престъпление “, подчерта държавният здравен инспектор.

Според данните, три пъти и половина се е повишила смъртността в сравнение с минали години. „ Както и да е създаден този вирус, това не оказва значение на справянето ни с него. Пандемията показа нивото на здравната система “.

„ Една реформа е бавна, скъпа и болезнена. Докато всички политически сили не седнат и се разберат, ще теглим още от недостатъците на системата “, прогнозира той. „ Страшно се уморихме. Моето работно време не пада под 13 часа. Губим по 190 човека, как да не реагираме? Ние оставаме на улицата. „ Пирогов “ търси 80 санитари. Заплатата е 3000 лева, но никой не идва “, разкри доц. Кунчев.

„ Грипът вече е дошъл. Но той е на такова ниво, че не е ясно изразен. Между вирусите има конкуренция. Така че напълно вероятно е грипът да е по-слаб за сметка на по-силния COVID-19 “, каза още той.


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 15711  Ето формалната заповед за новите по-строги ограничения против COVID-19 Ето формалната заповед за новите по-строги ограничения против COVID-19  Симеонов извика РЗИ поради Павел Шопов

Симеонов извика РЗИ поради Павел Шопов  Фандъкова: Две детски градини ще се грижат за децата на медиците в София Фандъкова: Две детски градини ще се грижат за децата на медиците в София
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР