Енергийният министър Теменужка Петкова се надява Корейската Хидро Атомна Енергийна

...
Енергийният министър Теменужка Петкова се надява Корейската Хидро Атомна Енергийна
Коментари Харесай

Теменужка Петкова се надява корейска корпорация да се включи в процедурата за АЕЦ "Белене"

Енергийният министър Теменужка Петкова се надява Корейската Хидро Атомна Енергийна корпорация да продължи да проявява интерес към проекта АЕЦ „ Белене " и да участва в процедурата за избор на стратегически инвеститор за централата. Петкова е съобщи това при откриването на корейско-български енергиен форум, който се провежда в София.

От енергийното ведомство съобщават, че участниците са били запознати и с решението на българската страна да участва в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ край гръцкия град Александруполис.

„ Съществува широко поле за задълбочаване на сътрудничеството в енергийната област между България и Корея. Уверена съм, че можем да си бъдем взаимно полезни в усилията за повишаване на енергийната сигурност, диверсификация на енергийните източници, насърчаване на възобновяемата енергия, развитие на ядрената енергетика, които са приоритетни направления в енергийната област както за нашата страна, така и за Република Корея “, каза министърът на енергетиката.

Министър Петкова очерта усилията на българското правителство за диверсификация на енергийните източници и маршрутите за доставка на природен газ като един от водещите приоритети на правителството в енергийната област. Тя запозна участниците в дискусията с решението българската страна да участва в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ край Александруполис.

„ В контекста на намеренията ни за изграждане на газоразпределителен център в страната, ние разглеждаме своето участие в терминала като стратегическо за диверсификацията и сигурността на енергийните доставки за региона “, подчерта Петкова.

По нейните думи, сътрудничеството с Република Корея в тази област би било много полезно с оглед на факта, че в страната са изградени четири терминала за втечнен природен газ, а перспективата е до 2031 г. да бъдат изградени още десет.

„ Като страна-член на ЕС, България разнообразява енергийния си микс. Ефективното потребление на енергия, съчетано с използването на енергия от ВЕИ, представляват важни мерки за подобряване сигурността на енергийните доставки “, подчерта още министър Петкова.

Тя припомни, че още през 2013 г. България е постигнала своята задължителна национална цел от 16% дял на енергията от ВЕИ в брутното крайно потребление. С оглед на предизвикателствата, свързани с работата на големите горивни инсталации, това е значимо постижение, което дава нови перспективи за задълбочаване на двустранните ни контакти.

Взаимните връзки между двете страни в областта на ядрената енергетика също имат потенциал за развитие. В тази област енергийният министър акцентира върху възможността за реализация на проекта за нова ядрена мощност у нас. „ Един от потенциалните инвеститори, заявили интерес за участие в този проект, е Корейската Хидро Атомна Енергийна корпорация “, допълни Петкова. В заключение тя изрази оптимизъм, че този интерес ще продължи с участие на корпорацията в бъдещата процедура за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „ Белене “.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР