Екип от американски учени, ръководен от българина проф. Димитър Димитров

...
Екип от американски учени, ръководен от българина проф. Димитър Димитров
Коментари Харесай

Ръководен от българин американски екип работи върху обещаваща терапия срещу COVID-19

Екип от американски учени, ръководен от българина проф. Димитър Димитров от университета в Питсбърг, работи върху обещаваща терапия срещу COVID-19, основана на изолиране на антитела, които блокират вируса.

В интервю за БНР проф. Димитров обясни принципа на действие на терапията: " Нашето антитяло се свързва с вируса много здраво и предотвратява вирусът да влезе в клетките. Така че моментът, в който има антитяло в организма - или преди инфекция, или след инфекция, то се свързва и вирусът вече не може да продължи да инфектира клетките. Така че може да използва както за предотвратяване на инфекция, така и за трeтиране на вече инфектирани хора ".

Проф. Димитров работи като старши изследовател в националните институти по здравеопазване в САЩ от 1990 година. През 2017 година създава Център по терапевтични антитела в университета в Питсбърг, където работи и в момента като негов директор и професор по медицина.

" Нашата цел е да разработим лекарство, което да може да се използва за предпазване от инфектиране с този вирус или да се използва за лечение на вече заразени с вируса хора. Предвиждаме в началото на другата година да бъде изпитвано и върху хора. От няколкостотин човека взимаме клетки, изолираме тези гени, които кодират за антитела, и ги слагаме в т.нар. библиотеки, които са 100 млрд. различни тела, например. След това с един процес за седмица можем да отделим антитяло, което да бъде много ефективно срещу каквото искаме, който и да е вирус. Нашият метод е много бърз. Това е едновременно лекарство и ваксина. Ваксината е само за протектиране на инфекцията, докато антителата са като лекарство, което може да съществува много дълго време в организма на човека ", каза още проф. Димитров.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 12440  Нови инфектирани с COVID-19 възпитаници в Русе Нови инфектирани с COVID-19 възпитаници в Русе  Ананасът оказва помощ в битката против ковид Ананасът оказва помощ в битката против ковид  Спасена жена от COVID-19 с прочувствено писмо към медиците, избавили ѝ живота Спасена жена от COVID-19 с прочувствено писмо към медиците, избавили ѝ живота
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР