Един от внушителните археологически обекти в Пловдив - Римският акведукт,

...
Един от внушителните археологически обекти в Пловдив - Римският акведукт,
Коментари Харесай

Влюбени направиха нещо ужасно в Пловдив

Един от внушителните археологически обекти в Пловдив - Римският акведукт, осъмна надраскан със спрей и боя на десетки места. Това написа в сигнал до медиите пловдивчанинът Драгомир Желев, пише " Трафик ".

Ето пълния текст на писмото му:

" На 20.01.2019 г., при направено от мен посещение на археологически обект Римски аквадукт в Пловдив, за мое огромно съжаление забелязах, че той е практически надраскан на десетки места със спрей и боя. Тази археология на открито е уникална не само за Пловдив, но и за България, тъй като другите открити аквадукти на територита на България към днешна дата не са запазени. Никъде няма табела или надпис, указващ името, предназначението или годината на построяване на въпросния обект. В годината, в която Пловдив е Европейска столица на културата е недопустимо една от перлите в археологията на града и обект с национално значение да бъде в сегашния си вид, видно от приложените от мен снимки.



Като гражданин на Пловдив ми е трудно да приема, че не можем да изчистим подобаващо археологията си, но имаме модерни кошчета за боклук под земята по улица " Отец Паисий ", за които Общината е платила не малко пари. Трябва да заява, че след кратка справка в интернет се оказва, че аз съм поредния гражданин на Пловдив, сигнализиращ за вандалското отношение към този паметник на културата и отново за огромно съжаление, отговорните институции явно с години не предприемат мерки по изчистването и опазването на този археологически обект.



Подобни археологически обекти в Европа не са много и затова като пловдивчани може само да се гордеем с културното си наследство. Иронично, надраскания с боя надпис „ Обичам те Бебчо " върху над две хиляди години история контрастира с пъстрите плакати за Пловдив – Европейска столица на културата. Две неща, които за всеки нормален и културен човек са несъвместими. Тъй като Римският Аквадукт в Пловдив представлява уникален архитектурен паметник, подавам този сигнал с надеждата да бъдат предприети адекватни мерки по изчистването и съхраняването на обекта по начин достоен за Европейската столица на културата, защото културата започва от там – да опазим наследството от хилядолетната история на Пловдив. Призовавам и отговорните институции да се наемат и със срок в който да бъдат извършени необходимите действия по изчистването на археологичския паметник, тъй като сегашните драсканици седят вече с години.



Искрено се надявам някой ден този паметник на културата да бъде експониран подобаващо и да се наблегне не само на значението му като римско културно наследство, но и като уникален архитектурен паметник, показващ високо развитата технология на строене от преди 2000 години, каращо гръцкия писател Лукиан, още през 2 век да напише: „ Това е най – големият и най – красивият от всички градове. Отдалеч блести красотата му. "

Писмото си пловдивчанинът е адресирал до всички институции, ангажирани с грижата за културно-историческото наследство на Пловдив.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР