Европейската комисия освободи един милиард евро от Европейския фонд за

...
Европейската комисия освободи един милиард евро от Европейския фонд за
Коментари Харесай

ЕК и ЕИБ осигуряват допълнителна подкрепа за дружествата в условията на епидемия

Европейската комисия освободи един милиард евро от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) в помощ на малките и средните дружества, засегнати от епидемията от COVID-19. Това се посочва в съвместно съобщение на ЕК и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 4421
Така Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ), част от групата на ЕИБ, ще може да издаде специални гаранции за насърчаване на банки и други заемодатели за осигуряване на ликвидност на поне 100 000 европейски дружества, засегнати от спада в икономиката, за приблизително финансиране от 8 милиарда евро.

Една от преките икономически последици от епидемията е внезапната липса на ликвидност, засягаща малкия и средния бизнес, се пояснява в съобщението. Тези дружества обикновено изпитват най-голяма нужда от достатъчно ликвидност. В криза на ликвидността банките не се стремят да отпускат заеми на малки и средни дружества заради повишената опасност и затова са необходими гаранции от ЕС в подкрепа на тези заеми. От днес ЕИФ предлага на пазара специализирани, подкрепени от ЕФСИ, гаранции за ограничаване на въздействието на епидемията върху малките и средните предприятия.

Помощ в кризата с коронавируса трябва да дойде от европейско равнище, според ЕЦБ

Освобождаването на 1 милиард евро позволява на ЕИФ да предостави гаранции за 2,2 милиарда евро на финансови посредници, като привлече 8 милиарда евро за налично финансиране. Гаранциите ще бъдат предлагани чрез ЕИФ на пазара с покана за изразяване на интерес, публикувана днес до няколкостотин финансови посредници, сред които банки и алтернативни кредитори.

Предвижда се опростен и по-бърз достъп до гаранцията на ЕИФ. Въвежда се по-високо рисково покритие - до 80 на сто от възможните загуби по отделни заеми (за разлика от обичайните 50 на сто). Разрешават се по-гъвкави условия, включително отлагане, разсрочване или временно спиране на плащания.
Дружествата ще могат да кандидатстват направо пред своите местни банки и кредитори, които ще бъдат изброени на www.access2finance.eu.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:



Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 4421  Радев ще посети болница Радев ще посети болница " Пирогов "  Актьорът Джей Бенедикт умря от затруднения от ковид Актьорът Джей Бенедикт умря от затруднения от ковид  Приложение ще следи здравния ни статус Приложение ще следи здравния ни статус
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР