ЕК предложи поредица от нови мерки за борба с пандемията

...
ЕК предложи поредица от нови мерки за борба с пандемията
Коментари Харесай

Eвропейската комисия предупреди ЕС да засили мерките срещу Covid-19

ЕК предложи поредица от нови мерки за борба с пандемията от Covid-19 в Европейския съюз, като заяви, че новият скок на инфекциите на континента е " тревожен ", съобщава БТА.

Тъй като Европа отново се превръща в световния епицентър на пандемията, изпълнителната власт на ЕС призова 27-те правителства от единния блок да предприемат повече и по-координирани действия срещу коронавируса.



" Отпускането на прилаганите мерки през летните месеци не винаги беше придружено от стъпки за изграждане на достатъчен капацитет за реагиране “, предупреди Комисията в изявление като част от официалното си предложение до правителствата на ЕС за предприемане на действия.

За да се проследява по-добре разпространението на инфекциите, ЕК заяви, че правителствата от ЕС трябва да координират своите стратегии за тестване и да използват по-широко бързи тестове за антиген, въпреки че глобалното предлагане на тези комплекти сега изглежда ограничено. Комисията предупреди, че " настоящият недостиг на капацитет за тестване " изисква бързо действие.

Миналата седмица председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен  Урсула фон дер Лайен Урсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е заяви, че Комисията ще насочи 100 милиона евро за закупуване на до 22 милиона антигенни теста, за да отговори на " непосредствените нужди " на страните от ЕС. Сега ЕК настоява държавите да купуват повече подобни тестове чрез съвместна схема за обществени поръчки. Комисията също така заяви, че държавите трябва да имат общи изисквания за тестване на пътуващите, включително тестове при пристигане, ако тестовете не са били налични в страната на отпътуване. Тя призова за координирани правила за карантиниране.

За да се избегнат рисковете от нов недостиг на медицинско оборудване, което беше факт в началото на пандемията през пролетта, Комисията посочи, че е стартирала съвместна поръчка за оборудване, необходимо за ваксиниране на хората, като спринцовки и дезинфектанти. Тя също така удължи до април временното спиране на митата и данъка върху продажбите при внос на медицинско оборудване.

Страните от ЕС ще могат да освободят тестовите комплекти и ваксини за Covid-19 от данъка върху продажбите, каза още Комисията. ЕК също така повтори призива си към европейските правителства да разработят бързо стратегии за ваксинация, така че най-уязвимите хора да могат бързо да получат достъп до ваксините срещу Covid-19, ако и кога те бъдат налични и ефективни.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 13996  Министърът на стопанската система също се самоизолира, насочи и зов към всички нас Министърът на стопанската система също се самоизолира, насочи и зов към всички нас  Молдова ще получи от Европейски Съюз девет милиона евро за битка с пандемията Молдова ще получи от Европейски Съюз девет милиона евро за битка с пандемията  Община Видин със строги ограничения и надзор на сериозни места поради ковид Община Видин със строги ограничения и надзор на сериозни места поради ковид
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР