Държавният глава упражни правомощието си и върна за ново обсъждане

...
Държавният глава упражни правомощието си и върна за ново обсъждане
Коментари Харесай

Румен Радев каза "не" на арестите за 48 часа без никой да знае

" Държавният глава упражни правомощието си и върна за ново обсъждане в Народното събрание скандалните според мнозина разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, с които се изменят норми в Наказателно-процесуалният кодекс. С тях се дава възможност за отлагане до 48 часа на уведомяването при задържане на лице.

Още по-тревожна е възможността задържани непълнолетни лица да бъдат в неизвестност за техните родители в срок до 24 часа. Конституцията вменява на родителите да се грижат за децата си до тяхното пълнолетие и задължава държавата да ги подпомага.

Президентът подкрепя усилията и мерките в борбата срещу тероризма, организираната престъпност и други форми на усложнена престъпна дейност като уместни и оправдани, но не е съгласен с подхода на законодателя. Без да е очертан кръгът на лицата и на конкретните престъпления, за които може да се отлага уведомяването, се открива възможност за непропорционално засягане на права и се създава риск изключението да се превърне в правило ", се казва в прессъобщение от президентството.

Пълен текст на Мотивите за налагане на вето върху разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Наказателния кодекс можете да прочетете ТУК!

На 13 декември парламентът одобри изменения на Наказателния кодекс, които се осъществяват под предлог приемане на европейска Директива 2014/42/EC. Гласуваха само 86 депутати от общо 240, като 64 от тях гласуваха " За " измененията. Тази поправка на практика означава, че всеки задържан може да остане в ареста за срок от два дни, без да се налага за ареста му да бъдат уведомени негови близки.

Решение за отказ на правото на обаждане се взема от прокурора на досъдебното производство, който се произнася с мотивирано постановление. Постановлението подлежи на обжалване от обвиняемия или от неговия защитник пред съответния първоинстанционен съд. Прокурорът ще има право да не позволи осъществяването на всяко обаждане, за което има основание, че може да бъде до евентуален съучастник. Друг важен момент касае арестите на непълнолетни. като дава право при задържане на тийнейджър родителите да не бъдат уведомявани за цяло денонощие.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР