До края на годината ще имаме прототип на ваксина срещу

...
До края на годината ще имаме прототип на ваксина срещу
Коментари Харесай

Доц.Андрей Чорбанов: Ще имаме до края на годината прототип на ваксина срещу COVID-19

До края на годината ще имаме прототип на ваксина срещу коронавирус. Това каза за БНР Бургас доц. Андрей Чорбанов, ръководител на Лабораторията по експериментална имунология към Института по микробиология „ Стефан Ангелов “. За да бъде поставена такава ваксина е необходимо човек да бъде здрав, допълни експертът.

Съгласно програмата, която изпълняваме съвместно с институт „ Пастьор “, имаме си времеви графици, според които до края на годината трябва да сме готови с прототипа. Това, което е важно да се каже е, че стартирахме малко по-бавно от другите с ваксини. Идеята беше да имаме максимална информация за стабилността на вируса, за промените, които протичат в него, за да избегнем теоретични проблеми.

Това, което ще се внесе или ще се произвежда у нас е обект на политика и на маркетинг. Важното за нас е ваксината да бъде безопасна, но и ефективна. Имаме дългогодишен опит в създаването на ваксини. Много е важно ваксината да покрие всички съвременни изисквания. Тя трябва да покрие максимално голяма група етноси, различни социални групи, да бъдат покрити всички възрастови групи и включително двата пола. Също и да е тествана върху хора с хронични заболявания – автоимунни, също диабет, или с наднормено тегло, заяви той.

По думите му стандартите на СЗО по отношение на тестване на ваксините не са се променили, но за сметка на това бързането и натискът, който има от правителствата и населенията заради пандемията могат да изкушат и да минат по съкратената процедура, но те ще са за сметка на изпълнението на всички времеви графици. Най-вече по отношение на ефективността. Дори да е доказано, че ваксината е добра, то да не е достатъчно ефикасна за голямата част от населението. Тази информация се събира в рамките на година, дори и на по-дълго време. За тези неща теоретично няма как да има информация на този етап.

Нужно е време за да се разбере колко е ефективна ваксината срещу Ковид-19, посочи доц. Чорбанов. По думите му генерирането на имунен отговор след изпитанията на новия продукт не означава, че той предпазва от заразяване с коронавирус.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 15785  БЧК в Ямбол разгласи телефони за психическа помощ и консултиране на жители БЧК в Ямбол разгласи телефони за психическа помощ и консултиране на жители  Четирима души от личния състав на Центъра за настаняване от фамилен вид в Ямбол са с COVID-19 Четирима души от личния състав на Центъра за настаняване от фамилен вид в Ямбол са с COVID-19  В Беларус са регистрирани 1563 нови случая на COVID-19 за денонощие В Беларус са регистрирани 1563 нови случая на COVID-19 за денонощие
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР