Днес отбелязваме 146 години от обесването на Васил Левски. По

...
Днес отбелязваме 146 години от обесването на Васил Левски. По
Коментари Харесай

Скланяме глави пред Апостола

Днес отбелязваме 146 години от обесването на Васил Левски. По традиция центърът на всенародното поклонение е паметникът " Левски " в столицата. Апостолът умира на 6 февруари 1873 година, когато в сила е Юлианския календар. След като в България е въведен Григорианския календар през 1916 г., отбелязваме смъртта на Левски 12 дни по-късно - на 18 февруари всяка година. Възпоменателните церемонии обаче у нас се организират ден по-късно - на 19 февруари.
Както всяка година и днес се очаква през целия ден хиляди да се поклонят на мястото, където през зимата на 1873 година е издигнато бесилото за Апостола на българската свобода.
Васил Левски се налага в съзнанието на българския народ като най-важната и свята фигура в пантеона на българските герои. Далновиден и талантлив организатор, той обобщава опита на революционното движение до този момент и пръв достига до съзнанието за необходимостта от предварителна подготовка чрез създаването на революционни комитети и пренасяне на центъра на организирането на националната революция в българските земи.
Убеден демократ, Левски вярвал в силите на българите сами да извоюват своята свобода, защото " който ни освободи, той ще ни зароби ". Проповядва идеята за " свята и чиста република ", за общество и държава, в която всички " да бъдат напълно свободни там, гдето живее българинът - в България, Тракия, Македония ".
В цялата страна се организират възпоменателни церемонни, на които ще бъде почетена паметта на Левски.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР