Днес лидерите на Европа за пореден път провеждат конферентен разговор.

Днес лидерите на Европа за пореден път провеждат конферентен разговор. ...

Захариева: Всички в ЕС сме притеснени на първо място за здравето на хората и на второ за икономиката.


Днес лидерите на Европа за пореден път провеждат конферентен разговор. Всички в ЕС сме притеснени на първо място за здравето на хората и за икономиката на съюза.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 2683
Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ министърът на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на. "Една най-горещите точки в Европа е границата между България и Турция. Такива горещи точки има в цяла Европа и по всички граници. Турция въведе ограничения за гражданите на 68 държави, независимо дали са шофьори на камиони, ако преди това не са били 14 дни в сигурна държава. Няма ограничения за българските шофьори, освен ако преди това не са били в някоя от тези 68 държави. От утре започва да действа буферния паркинг на границата. Ние предложихме камиони с водачи, които идват от тези 68 дъжаваи, да сменят композициите си с български ремаркета и шофьори. Другото ни предложение е да увеличим влаковите композиции и с тях да се превозват повечето стоки", разкри Захариева.

Започна участието на Бойко Борисов в онлайн заседанието на Европейския съвет

"Надявам се зелените коридори в Европа да работят. Тук говорим за хората, които искат да се приберат по домовете си, а не за такива, които искат да се разхождат. България винаги е настоявала за тези зелени коридори. Имаше моменти, в които Унгария затвори границата си изцяло, освен за унгарски граждани. Разбрахме се и вече български граждани преминават транзитно. Има малко напрежение на границата между Унгария и Румъния, но се надявам и там преминаването да става по-бързо", разкри Захариева относно днешната си среща с унагрския си колега.

Захариева: Ще приберем всички българи у дома възможно най-скоро

"Българите, които искат да се прибират от чужбина, могат да се разделят на две групи. Първата е тристи. Проблем с прибирането на български туристи имаме от Сенегал и Чили. Около 50 са туристите, които все още не са се прибрали. Втората група е българи, които живеят постоянно в чужбина, но се чувстват по-сигурни у нас и искат да се приебарт. Тези българи са около 800. Непрекъснато имаме контакт с тях и консулствата ни правят всичко възможно за решаването на проблемите им. Ще приберем всички българи у дома при първа възможност", категорична бе Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на.
Всичко по темата: Епидемията коронавирус (COVID-19) 2683 Индия удължи до 14 април забраната за международни пътнически полети заради коронавируса Индия удължи до 14 април забраната за международни пътнически полети заради коронавируса Кметът на Хасково: Скъпи съграждани, заразата е тук! Кметът на Хасково: Скъпи съграждани, заразата е тук! Страх от разразяването на COVID-19 в Южна Италия Страх от разразяването на COVID-19 в Южна Италия
Повече за Коронавирус
corona най-ново: Вижте последните новини лесни стъпки: Как да се предпазим? просто ръководство: Какви са симптомите? eпидемия: Коронавирус в България

Източник: novini.bg