Диян Стаматов, директор на 119 СУ, разказа пред NOVINI.BG какви

...
Диян Стаматов, директор на 119 СУ, разказа пред NOVINI.BG какви
Коментари Харесай

Предизвикателствата пред образователна система по време на пандемия

Диян Стаматов, директор на 119 СУ, разказа пред NOVINI.BG какви са неговите наблюдения във връзка с дистанционното обучение на учениците, които продължава вече трета седмица.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 3772
„ При нас дистанционното обучение започна много плавно и ентусиазирано и с добра предварителна подготовка, защото колегите и ръководството подготвяме вече трета година използване на електронна платформа.

Тази платформа беше много подходяща в тази кризисна ситуация в момента са се включили всички класове и всички ученици. От информацията, която дневно получаваме не влизат около 15-20 ученика това е пренебрежимо малко съотнесено към броя когато имаме нормална форма на обучение.

Колегите учители се справиха и адаптираха много бързо към процеса на дистанционно преподаване. В началото имаше леки притеснения от страна на учители, свързани с техническо естество “, заяви той.

Стаматов обясни, че по-голямата част от времето обучението наистина е онлайн, а останалото време е с поставяне на задачи.

Директорът на 119 СУ разказа, че с дистанционното обучение учителите наистина работят много повече. „ Те се опитват да бъдат много добре подготвени, но това е за сметка на дългото престояване пред компютъра и надвишава 8 часа. В домашни условия няма как да се измери, но особено за колегите по български, математика и природният цикъл самата подготовка отнема два пъти повече време от провеждането на часа “, каза той.

По отношение на учениците, на база обратната връзка, която имаме, че те също са претоварени, заяви Стаматов.

По думите му един отличник, за да се справи на сто процента с поставените задачи му е необходимо около 8 часа през деня. „ Когато сме в дневна форма си има определен ред - часове междучасия. Тук се наблюдава, че всички се стараят и няма го онова организационно време и като се добави и новата среда на домашна карантина… “, заяви Диян Стаматов.

При учениците от 1- 4 клас е водещата роля на родителите, особено първите седмици, докато свикнат с новите правила, обясни той.

На въпрос може ли да бъде усвоен заложеният материал, директорът на 119 СУ категорично заяви, че целият материал няма как да се обхване с тази форма на обучение - има уроци, които са само за вербална комуникация. „ Със сигурност при възстановяване на нормалната среда в началото учителите трябва да наблегнат на темите, които не са били могли да бъдат усвоени в дистанционната форма “, обясни той.

„ Ясно е, че на 14 май учителите ще бъдат изморени от тази форма на преподаване, също така и учениците ще бъдат в такава умора “, каза Стаматов.

Относно трябва ли да има промяна на датите на матурите, той каза, че е уместно това да се случи. Стаматов е категоричен също така, че в изпитните форми не трябва да влиза учебното съдържание от втория срок.

На въпрос удачно ли е учебната година да бъде удължена той отговори: „ Това не е много удачен вариант през юни ще се учи, но през юли не е добре “.


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 3772  Раздават храни на самотни и възрастни хора Раздават храни на самотни и възрастни хора  В Африка: Над 6000 са към този момент инфектираните с COVID-19 В Африка: Над 6000 са към този момент инфектираните с COVID-19  Мюсюлманското учебно заведение в Момчилград създава шлемове за медици Мюсюлманското учебно заведение в Момчилград създава шлемове за медици
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР