Делегация от високопоставени представители на Европейския съюз и Италия води

...
Делегация от високопоставени представители на Европейския съюз и Италия води
Коментари Харесай

Делегация на ЕС и Италия ще обсъжда в Тунис начините за ограничаване на нелегалната миграция

Делегация от високопоставени представители на Европейския съюз и Италия води днес преговори в Тунис в опит да бъде ограничен нарастващият брой нелегалните мигранти, прекосяващи морето от Северна Африка към Европа, предаде БТА, позовавайки се на АП.

Туниският президент Каис Сайед, чиято млада демокрация се бори с икономически трудности, заяви, че иска преговорите да се съсредоточат не само върху мерки в областта на сигурността за сдържане на имиграцията, но и върху по-широката европейска помощ за борба с бедността и безработицата, които я подхранват. Броят на мигрантите, напускащи Тунис, нарасна пет пъти тази година в сравнение с предишната и достигна общо близо 5700 души, според изчисления на туниския Форум за икономически и социални права - хуманитарна организация, проследяваща мигрантските потоци.

В момента в Италия пристигат повече мигранти от Тунис, отколкото от обхванатата от хаос съседна Либия, според оповестени в събота от италианското правителство данни. Общо 16 347 мигранти са стигнали италианския бряг през последната година, което е ръст от 149 процента, спрямо предходния период от 12 месеца, но това е все още много по-малко от броя през предишните няколко години.

Италианският вътрешен министър Лучана Ламорджезе, външният министър Луиджи Ди Майо, еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон и еврокомисарят по политиката за съседство и разширяване Оливер Вархеи ще се срещнат днес с туниския президент Каис Сайед и други високопоставени туниски представители. Ламорджезе, която посети Тунис преди само две седмици за подобни разговори, каза, че визитата има за цел засилването на общоевропейската солидарност с Тунис.

Туниският президент заяви, че иска да разшири дискусиите за имиграцията с Италия, за да ги направи по-общоевропейски, според официалната агенция ТАР. " Сега е времето да действаме заедно за възпиране на (миграционния) натиск и да се справим с изначалните причини... да помогнем за промяна на възприятието от младите хора на положението им и на тяхната страна, и да им дадем надежда за по-добър живот в собствената им страна, отколкото да рискуват да търсят бъдещето си в чужбина ", заяви Сайед.
Всичко по тематиката: Мигрантска рецесия 97  В Босна скочиха на мигранти. Имаше и конфликти

В Босна скочиха на мигранти. Имаше и конфликти  В Босна скочиха на мигранти. Имаше и конфликти В Босна скочиха на мигранти. Имаше и конфликти  Откриха мигранти в гората край Вакарел Откриха мигранти в гората край Вакарел
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР