Две момчета, в шести и в девети клас, със забавено

...
Две момчета, в шести и в девети клас, със забавено
Коментари Харесай

Две момчета с умствени проблеми вдигнаха на крак персонала на специализиран център в Мъглиж

Две момчета, в шести и в девети клас, със забавено умствено развитие от Центъра за деца със специални нужди и образователна подкрепа " Петър Берон " в Мъглиж, Старозагорско, близо час и половина вчера са били в неизвестност и персоналът на училището ги е издирвал. Шестокласникът е намерен в центъра на града, а деветокласникът - в черешова градина на километри от него.

И двете деца имат семейства и са настанени в центъра, за да получат необходимите умения за адаптация в живота, съобщава Дарик.

След паника от страна на персонала, двете момчета са намерени след близо час и половина. Едното от тях обаче е бил посрещнато с обидни думи, каза пред Дарик възмутен свидетел.

38 малчугани, от първи до осми клас, са настанени в този Център за деца със специални нужди и образователна подкрепа, в какъвто от миналата година е преобразувано помощното училище в Мъглиж за децата със слухови и умствени проблеми. Целият персонал наброява 15 души. " Следобед са двама човека, имаме един нощен възпитател, една изнесена паралелка в Казанлък. Това е интернат, има и деца, които спят тук ", обясни директорката на центъра Десислава Станкова.

Ден по-късно едното момче отново е на път да избяга. " В момента е при мен, доведен е с полицейска защита. Той е дете, необгрижвано от родителите си, а и да се грижат, той бяга непрекъснато. Искам да попитам как родителите са съобщили за Антон, като те вчера не са били тук? Тези деца обикалят района на училището. Аз не мога да ги вържа и да ги държа на въженце за мен, не са затворници. Учителките стоят тук, но като тръгне детето, ние трябва да го гоним ли?! Когато си е в час, детето е вътре. В междучасието имат право да са навън, имат право да се движат. Аз не мога 24 часа в денонощието да ги държа вързани на едно място. Няма дете, което да не се е прибрало два часа и да го издирвам ", коментира директор Станкова.

Училището имало ограда откъм града, но откъм гората - нямало как да ги опази.

Пред центъра репортери заварват тревожна картина - учителки с кафе седят на пейки отпред, една от които с цигара. Друга изтърва нервите си и удря шамар на един от младежите, който видимо я ядосва. Коментарът на директорката е: " Възможно е да се е случило. Ако се е случило, това не е правилно, но аз не съм видяла ". Въпреки това тя обеща, че ще вземе мерки нейните подчинени учители да не посягат на децата.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР