Да си съвестен гражданин в България не носи никакви ползи,

...
Да си съвестен гражданин в България не носи никакви ползи,
Коментари Харесай

Бедната стопанка Анка от Болярово се уреди с топ адвоката Владимир Шейтанов! Кой плаща?

Да си съвестен гражданин в България не носи никакви ползи, но пък да си чумава овца има известни предимства. За разлика от обикновените хора, сеещите зарази дребни преживни животни имат по-голям шанс да влязат в централните телевизионни емисии, да се превърнат в звезди и дори да се уредят с топ адвокат. От няколко дни най-известното стадо в държавата - това на Анка от Болярово, в което през лятото бяха установени положителни проби на чума, мина под закрилата на известен юрист. Владимир Шейтанов се обяви в подкрепа на стопаните на заразените животни и застана срещу Българската агенция по безопасност на храните, която се опитва да евтаназира овцете и така да спре разпространението на инфекцията.

Присъствието на овце е любопитен детайл в дългата кариера на адвокат Шейтанов. Преди години той беше топ юристът, който водеше процеса на българските медици в Либия, а впоследствие пое трудната в обществен план защита на акушерката, пребила новородено бебе. В този смисъл Шейтанов е едно от най-популярните имена в гилдията, съответно хонорарът му е един от най-високите у нас. Как ли стопаните от бедстващата Странджа са успели да му платят, за да ги защитава от мерките на ветеринарните власти? Може би някоя благородна организация помага на Анка и съпруга й с разходите около адвоката, чиито услуги не са по джоба на всеки? Или пък дори политическа партия, някоя, която умело използва чумавата ситуация от самото начало за собствени цели? Защо ли веднага се сеща човек за снимките на Корнелия Нинова, прегърнала миловидно овчица…


Всъщност, задачата на топ юриста отново никак не е лека и хонорарът му е напълно оправдан. Адвокат Шейтанов скача с двата крака в адския огън на фермата в Болярово, обявена за вторично огнище на чума по дребните преживни животи след положителен резултат при изследване в Националната референтна лаборатория. Мерките за ликвидиране на заболяването са наложени с цел унищожаване на инфекията. Анка обаче не пусна ветеринарните власти в стопанството си и отказа да спазва разпоредбите, вътрешно убедена, че в нейната ферма чума няма. Към днешна дата тя и адвокатът й твърдят и пред съда, че нито една от овцете й не се е споминала.


А колко по-интересно беше, докато обичайните заподозрени от Болярово сами водеха пледоариите си! Веднага след като излязоха положителните проби за чумата в стадото на Анка, стопанката на фермата отрече животните й да са заразени и със свои съмишленици отблъсна опитите на ветеринарите да евтаназират овцете й. Когато дни по-късно 11 от животните й умряха, тя обясни смъртта им с преяждане. Логичният въпрос как овцете са се натъпкали, въпреки че са изолирани и затворени заради чумата, не я свари неподготвена. В оградата, не щеш ли, имало дупка, през която се промушили и нападнали храната! Дали впоследствие Анка е уведомила официалните ветеринари за смъртта им, за да установят причината? Всъщност, не. Предпочела по частен ред да потърси патоанатом, който да потвърди натравянето със свърколичество храна. Чудите се дали Анка желае да каже още нещо в заключение? " Искам справедлив съдебен процес! ", категорична е тя.

Докато телевизиите месеци наред представяха сагата в Болярово като екшън, а Анка и хората й - като герои от съпротивата, твърдо решени да се саморазправят с ветеринарните власти и въоръжени с пирони, с които да издерат автомобилите им, се случи нещо не толкова забавно. Тлеещото огнище на чума във фермата стана причина за увеличаване размера на инфектираната зона и в резултат на потвърдени проби, през октомври Европейската комисия разшири зоната под рестрикции у нас. Оттогава вместо 7 погранични общини, санкциите обхващат още 3 области с общо 29 общини.
Патовата ситуация в Болярово със сигурност ще се усложни и заради делото, в което е ангажиран адвокат Шейтанов. Докато обаче властите позволяват някой да си разиграва овцете и докато има кой да плаща адвокатските хонорари, едва ли нещо ще се промени.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР