Данни новият коронавирус да се предава чрез храна засега няма.

...
Данни новият коронавирус да се предава чрез храна засега няма.
Коментари Харесай

Микробиолог съветва доколко трябва да дезинфектираме покупките

Данни новият коронавирус да се предава чрез храна засега няма. Рискът при пазаруване е по-скоро от хората наоколо в магазина, обяснява микробиологът д-р Доналд Шафнър, цитиран от Сайънс алърт.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 3368
Д-р Шафнър, който е експерт по безопасност на храните в университета Рътгърс, отговаря на въпроси, които ни тревожат. Според него е абсурдно покупките да се държат на балкона три дена, особено развалящите се. В този съвет обаче има и зрънце истина, защото е известно, че вирусът бавно се дезактивира на стайна температура, като полуживотът му е около осем часа. Това обаче би се основавало на предположението, че всички покупки са замърсени и самото им докосване може да доведе до зараза, което не е вярно.

Коронавирусът може да доведе до нова ера в роботиката

Идеята да се дезинфектират всички опаковки и торби след прибиране от пазар също не е научно обоснована. Ако човек се притеснява, че опаковките може да са замърсени, е най-добре да измие ръцете си, преди да започне да се храни. Миенето на ръцете преди хранене е препоръчително и когато няма пандемия.

Миенето на пресни продукти със сапун е крайно непрепоръчително. Сапунът не е предназначен за храни и ако остатъци от него бъдат погълнати, може да предизвика гадене, повръщане, диария. Актуалните препоръки, включително и на американското Управление за контрол над хранителните продукти и лекарствата, са пресните плодове и зеленчуци да се мият със студена вода.

Много хора използват торби за многократна употреба по екологични съображения. Те, дори и да няма пандемия, трябва редовно да се перат. Макар и в условията на Ковид-19 на теория по тях да могат да полепнат микроорганизми, включително и новият коронавирус в магазина, най-голямата опасност по време на пазаруване са другите хора наоколо. Пазарските торби могат да се държат в автомобила. След като извадите продуктите си, трябва да измиете ръцете си, дори и да няма пандемия, напомня д-р Шафнър.

Конфискувана водка в Полша ще бъде използвана като дезинфектант

Рискът в магазините може да бъде намален с дезинфектиране на ръцете. Някои магазини предлагат дезинфектанти и обработват пазарските колички. Това е отлична практика. При сегашните условия е добре да съкратим времето за пазаруване. За това е уместно да си правим списък. В магазините трябва да се спазва дистанция, препоръчително на 1,8 м. След излизане от магазина, е добре да се използва дезинфектант, препоръчва д-р Шафнър.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния китайски коронавирус в реално време:


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 3368  Белгия регистрира спад в броя на инфектираните за денонощие и първата гибел на дете от COVID-19 Белгия регистрира спад в броя на инфектираните за денонощие и първата гибел на дете от COVID-19  Инфлацията в еврозоната е забавила ритъм Инфлацията в еврозоната е забавила ритъм  Кирил Ананиев: Отменям заповедта за носенето на маски на публични места Кирил Ананиев: Отменям заповедта за носенето на маски на публични места
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР