Дали алкохолът е продукт от първа необходимост във време на

...
Дали алкохолът е продукт от първа необходимост във време на
Коментари Харесай

Дали алкохолът е стока от първа необходимост по време на коронавирус?

Дали алкохолът е продукт от първа необходимост във време на коронавируса? Някои страни го забраниха, други решиха да оставят отворени специализираните магазини. По икономически или санитарни причини, или защото " чаша вино може да помогне " за понасяне на изолацията, коментира АФП.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 3769
Противно на Южна Африка, която забрани продажбата на алкохол, много европейски и северноамерикански страни разрешиха на специализираните магазини да останат отворени по същите причини, поради които останаха отворени и магазините за стоки от първа необходимост, като например супермаркетите и аптеките.

В Канада същият е случаят и с магазините за канабис, лека дрога, легализирана от края на 2018 г. В Квебек премиерът Франсоа Лього оправда това решение - приветствано от потребителите, но разкритикувано от един синдикат, обезпокоен от рисковете от зараза - с това, че има риск да настъпи хаос, ако бъдат затворени магазините за алкохол. Той допълни, че понякога, една чаша вино може да помогне за намаляване на стреса.

Петиция: Да отворим поне една кръчма, за да преборим коронавируса

" Ако бяхме затворили магазините за алкохол, правителството щеше да загуби важни приходи ", потвърждава пред Франс прес Катрин Паради, анализатор в Канадския център за зависимости и употреба на наркотични субстанции. Тя уточнява, че продажбата на алкохол носи всяка година на държавата по около 411 долара от всеки канадец. " Заради изолацията всеки има донякъде усещането, че вечно сме петък или събота ", констатира тя и отбелязва, че консумацията на алкохол се увеличава.

Доказателството, че става дума за един доходоносен бизнес, е и фактът, че Дружеството на търговците и производителите на алкохол в Квебек е внесло в държавната хазна през 2019 г. 1,146 милиарда канадски долара (около 738 милиона евро). Сега в Квебек магазините за алкохол са толкова посещавани, колкото през седмиците преди Коледа, а онлайн поръчките са съпоставими с тези от Черния петък.

От другата страна на границата губернаторът на Ню Йорк, епицентъра на епидемията в САЩ, също постави магазините за вино и спиртни напитки в списъка на търговските обекти, които трябва да останат отворени.

Асоциацията на магазините за алкохол в щата Ню Йорк потвърди, че продажбите са се увеличили значително. " В известен смисъл, подпомагаме икономиката ", уверява председателят на нюйоркската асоциация Стефан Калогридис.

Още повече, че затварянето на магазините за алкохол може да доведе до увеличаване на тревожността и стреса при много потребители на алкохол, твърдят експерти.

В случай на принудителна абстиненция зависимите от алкохола могат да чувстват в продължение на няколко дни вторичен ефект от това: треперене, безсъние, гадене и др.

" Някой, който изведнъж не може да консумира алкохол, би могъл дори да получи сериозни усложнения, още повече ако става дума за човек в изолация у дома, което е много опасно ", уверява пред Ан-Елизабет Лапоант, директорка на Квебекския център за борба със зависимостите.

В период на епидемия

От алкохола може да има и неочаквани ползи

Във Франция, където избите останаха отворени, производителят Перно Рикар, втори в света в отрасъла, а после и Бакарди, бяха сред първите, които трансформираха част от производствения си процес в производство на хидроалкохолен гел.

Черният пазар също участва във войната срещу епидемията. В Полша близо половин милион литра контрабандна водка и чист спирт, произведени нелегално, се използват като дезинфектант в борбата с коронавируса, вместо да бъдат унищожени.

Полша бори коронавируса с 430 000 литра водка

От другата страна на границата беларуският президент Александър Лукашенко дори препоръча по 50 грама водка след престой в сауната като чудодейно лекарство срещу коронавируса.

Русия, дълго смятана според Световната здравна организация за една от страните в света, в която се пие най-много, не въведе ограничения, нито обяви специални мерки за алкохола.

В Хонконг напротив ръководителката на изпълнителната власт Кари Лам разпореди всички ресторанти и барове да не сервират вече алкохол с мотива, че лесният достъп до алкохола може да навреди на препоръките за социално дистанциране. " Понякога хората се сближават повече, когато са пияни, а това увеличава рисковете от зараза ", каза тя.

" Най-тревожен е рискът от нарастване на домашното насилие и на насилието между партньорите ", предупреждава Катрин Паради. За да бъдат ограничени тези случаи, Гренландия временно забрани продажбата на алкохол в столицата си Нуук и района, тъй като домашното насилие се свързва до голяма степен с потреблението на алкохол и на наркотици.


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 3769  Мюсюлманското учебно заведение в Момчилград създава шлемове за медици Мюсюлманското учебно заведение в Момчилград създава шлемове за медици  Екологичен потенциал предизвестява за дезинформация към ковид Екологичен потенциал предизвестява за дезинформация към ковид  Над половин милион са случаите на Covid-19 в Европа Над половин милион са случаите на Covid-19 в Европа
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР