Главната прокуратура на Македония издаде заповед за процедура по разследване

...
Главната прокуратура на Македония издаде заповед за процедура по разследване
Коментари Харесай

Разбиха международна престъпна група за обир на банкови сейфове в Македония

Главната прокуратура на Македония издаде заповед за процедура по разследване срещу седем лица, за които има основателно съмнение, че са извършили престъпления - тежка кражба и организирана престъпност. Става дума за международна престъпна група от четирима украински граждани и по един гражданин на Молдова, Казахстан и САЩ. Заподозрените са извършили 19 тежки обири на граждански сейфове в клоновете на „ Шпаркасе Банк “ и „ Централна кооперативна банка “ в Скопие. По този начин те са придобили незаконно 105 638 858 денара в брой, бижута и други ценни предмети, съобщава Локално.мк.
„ В периода от юли до ноември 2017 г. заподозрените са наемали граждански сейфове в различни банки на различни места в Скопие, за да преценят обстоятелствата и системата за сигурност в банките. Използвали са фалшиви самоличности и в определен период всекидневно са посещавали клоновете, в които са имали сейфове. Използвайки отсъствието на служител те са заснемали ключалката на сейфовете със специално оборудване и след това са изработвали ключове за тяхното отваряне. Иззетите ценни вещи от сейфовете са били изнасяни от Република Македония поотделно от всеки член на групата, на различни гранични пунктове и в различни периоди от време.
Според Министерството на вътрешните работи от предоставените наказателни обвинения от сектор Скопие до компетентната прокуратура в Скопие, това са лицата О.П.Д. (33) от Украйна, A.M. (37) от Молдова и В. Ш. (43) от Украйна, заподозрени в извършването на 19 престъпления - " тежка кражба " и престъпление " престъпно сдружение ". Също така лицата В.Б. (48) и O.M. (37) граждани на Република Македония. Украйна, както и Д.Ш. (49) от Казахстан и С.А. (43) от Съединените щати, въз основа на обосновано подозрение за 19 престъпления - " подпомагане " и във връзка с престъпленията - " тежка кражба " и " престъпно сдружение ".
След получаване на жалба, че липсват пари и бижута от сейфовете, Министерството на вътрешните работи, в сътрудничество с Европол и Интерпол е предприело оперативни мерки за справяне със случая и е установило самоличността на извършителите. Престъпната група е извършвала такива обири и в други страни. До този момент един от заподозрените е бил лишаван от свобода в Латвия и двама в Таджикистан.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР