Гирос, който е една от от най-известните храни в Гърция,

Гирос, който е една от от най-известните храни в Гърция, ...

Признават гироса за традиционно гръцка храна в ЕС.Гирос, който е една от от най-известните храни в Гърция, официално е признат за гръцки въз основа на регламентите на Европейския съюз.
 
Министерството на земеделието и храните ускори процеса, тъй като представителите на Асоциацията на гръцката месопреработвателна промишленост (SEVEK) вече са завършили пакета документи, необходими за сертифициране.
 
Гирос е неразделна част от гръцката гастрономия и приготвя по много специфичен начин, базиран на традиционна практика и направен с определени меса. Може да се направи със свинско, говеждо, агнешко или пиле, пише „Български новини“.
 
След процедурата по сертифициране, продуктите ще бъдат защитени наименование за произход (ЗНП), защитено географско указание (ЗГУ) и хранителен продукт с традиционно специфичен характер (ХТСХ).
 
Смята се, че процесът на национални консултации се очаква да започне през януари 2019 г. и ще продължи два месеца. След това попълненото досие ще бъде изпратено на Европейската комисия и се очаква, че след 12-18 месеца ще бъде на последния етап за сертифициране на европейско ниво.
 
Въпреки това се пояснява, че сертифицирането на ХТСС може да се използва само в рамките на Европейския съюз.
 

Източник: blitz.bg