Гирос, който е една от от най-известните храни в Гърция,

...
Гирос, който е една от от най-известните храни в Гърция,
Коментари Харесай

Признават гироса за традиционно гръцка храна в ЕС

Гирос, който е една от от най-известните храни в Гърция, официално е признат за гръцки въз основа на регламентите на Европейския съюз.

Министерството на земеделието и храните ускори процеса, тъй като представителите на Асоциацията на гръцката месопреработвателна промишленост (SEVEK) вече са завършили пакета документи, необходими за сертифициране.

Гирос е неразделна част от гръцката гастрономия и приготвя по много специфичен начин, базиран на традиционна практика и направен с определени меса. Може да се направи със свинско, говеждо, агнешко или пиле, пише „ Български новини “.

След процедурата по сертифициране, продуктите ще бъдат защитени наименование за произход (ЗНП), защитено географско указание (ЗГУ) и хранителен продукт с традиционно специфичен характер (ХТСХ).

Смята се, че процесът на национални консултации се очаква да започне през януари 2019 г. и ще продължи два месеца. След това попълненото досие ще бъде изпратено на Европейската комисия и се очаква, че след 12-18 месеца ще бъде на последния етап за сертифициране на европейско ниво.

Въпреки това се пояснява, че сертифицирането на ХТСС може да се използва само в рамките на Европейския съюз.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР