Газовият хъб “Балкан” е нашата цел. Той е благословен от

...
Газовият хъб “Балкан” е нашата цел. Той е благословен от
Коментари Харесай

Борисов: Юнкер благослови газовия хъб "Балкан"

Газовият хъб “Балкан” е нашата цел. Той е благословен от Европа и гарантира същите количества газ, които имаме. Искаме да привлечем колкото се може повече участници в конкурса за газов хъб Балкан. Техните фирми правят по 50 км на ден газопроводи, каним ги да участват в конкурсите, обясни Борисов. Това каза премиерът Бойко Борисов след срещата на върха ЕС- лигата на арабските държави в Шарм ел Шейх, Египет. По думите му проектът е направен при спазване на всички европейски правила.

“Жан Клод Юнкер го донесе и каза “Благославяме го този хъб”, посочи премиерът. Газ По думите на Борисов този хъб гарантира същите количества, които имаме в момента да продължим да ги имаме, а не да изпразниш тръбите си. “Не става въпрос за ново количество газ, което да влиза в България, в случая ние сме прагматични. Старите тръби, които ще останат празни през Украйна също са въпрос на диверсификация, с интерконекторът към Сърбия дава възможност да се свържем и в Хърватия в един момент. Не трябва да изпуснем възможността да сме част от магистралата”, категоричен бе Борисов. По думите му, газовият хъб е благословен от ЕК и “за него сме си стиснали ръцете и с германския канцлер Ангела Меркел и с макарон, Туск и Юнкер”, посочи премиерът и допълни, че в противен случай ще се изпразнят тръбите.

На въпрос как ще балансира отношенията с Русия и САЩ заради изграждането на газовия хъб, Борисов коментира: “Конкуренцията какво е? Който достави по-евтин газ. Нашата икономика има ли нужда от по-евтин газ? Който докара по-евтиния газ, като имаме тръбите можем да го закараме до потребителите, ако нямаме тръбите трябва само да внасяме”, заяви той и припомни с какви усилия преди години са били премахнати газовите посредници.

По-рано премиерът проведе среща и с министър Ибрахим Абдулазис ал-Асаф. Двамата обсъдиха възможностите за инвестиция от страна на Саудитска Арабия в проекта за изграждане на европейския газов хъб " Балкан ". Борисов съобщи, че газовият хъб " Балкан " е важен за енергийната сигурност в целия регион на Югоизточна Европа. " До момента е направено предпроектно проучване за газоразпределителния център, в което се разглеждат няколко източника за доставки на природен газ – от Русия, от Каспийския регион през междусистемната връзка с Гърция, от Румъния, както и евентуален местен добив от Черно море, където в момента се осъществяват проучвания ", каза българският министър-председател.

Борисов посочи, че в изказването си пред лидерите от ЕС и Лигата на арабските държави е изразил своето притеснение относно вкарването на предприятия от Саудитска Арабия в черни списъци, а ние сме инвестирали много и в взаимовръзки, и в откриването на посолство.
“Ако нещо се разклати в Саудитска Арабия, Сирия е като пионерска организация пред нея. Миналата седмица взеха въоръжение за 100 млр.долара от Индия”, обясни Борисов и допълни, че има огромен интерес към България от страна на Саудитска Арабия. Той посочи още, че в края на срещата лидерите от ЕС и ЛАД ще излязат с обща декларация, в коята да се посочи, че само диалогът може да помогне срещу тероризма, миграцията, инвестициите и инвестициите в обучението.

“Не разваляме приятелства, а надграждаме”, коментира премиерът по повод отношенията на България с останалите страни. “Когато се касае например за справянето с миграцията и нашата граница с Турция, нашите съвместни проекти, позицията ни е толкова ясна, че никой не смее да пита”, обясни той. Борисов припомни визитата си в Кайро преди няколко месеца и обясни, че се подготвят двустранни споразумения за сътрудничеството в сферата на образование, борба с престъпността, полицейско сътрудничество.

“Четвъртък и петък идва генералният секретар на НАТО с огромна делегация, в понеделник идва руският премиер и никой от тях не си позволява да каже защо едните правят нещо за сметка на другите. България е лоялен член на НАТО и ЕС заради мястото на което се намираме, отатък черно море са Турция и Русия и трябва да водим тази прагматична политика”, категоричен бе Борисов. По време на срещата е станало въпрос и за изграждането на буферните бежански центрове, по думите на премиера това е деликатна тема и основната цел е да се задържат и обучават хората от Африка, за да не се налага да търсят място в посока Европа.

Министър-председателят за Президента: Аз политически лидери не коментирам

Имам много работа и не коментирам политически лидери. Това заяви премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос как ще коментира изявлението на президента Румен Радев по повод поправките в Изборния кодекс. “Всеки политически лидер си има партия и организация, аз не им се бъркам в тяхната работа, не се бъркам в техните отношения и всеки може да коментира каквото има”, посочи Борисов. “ Когато взимаш страна на една партия непрекъснато, срещу друга, се превръщаш в политически лидер, как по-ясно да го кажа”, заяви премиерът.

Междувременно от пресслужбата на кабинета съобщиха, че Медведев ще е на официална визита у нас на 4 и 5 март. Визитата му ще започне в понеделник с церемония по официалното посрещане от премиера Бойко Борисов на пл. " Св. Александър Невски " в София, след което председателят на руското правителство ще поднесе венец пред Паметника на Незнайния войн. След това двамата ще разговарят на четири очи в Министерски съвет, а разговорът ще бъде последван от пленарна среща на двете делегации. Основните теми, които ще бъдат обсъдени между българската и руската страна са свързани със сътрудничеството в енергетиката, икономиката и туризма. На 5 март Борисов и Медведев ще открият Българо-руски бизнес форум в областта на туризма.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР