В този случай с това увеличение на данъците не е

В този случай с това увеличение на данъците не е ...

Кмет обясни с колко се вдига годишно данъкът върху масовата кола.В този случай с това увеличение на данъците не е толкова страшен самият финансов размер на увеличение, защото за масовия автомобил говорим за 6,8,10,15 или 20 лв. на година. В процентно отношение, обаче, това са понякога 100%, понякога 120%, и изнесено така в медиите излиза много страшно. Така кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов, член на УС на Сдружението на общините, коментира в "Денят на живо" увеличението на данъците върху старите коли.
 
"Аз ще предложа данъкът в община Елин Пелин да не се увеличи над минималния праг, заложен от държавата. Няма да са кой знае какви приходите, но вярвам, че ако обществото види резултатите дори от тези няколко лева, ще приеме това. Защото всичко е насочено към качеството на живота на съгражданите ни. Ако се замислим, че цената, която трябва да платим днес, утре ще я платим за лекари за нашите деца, няма да има човек, който да не осъзнае.  Но най-важното е да се види резултатът от тези нови данъци", каза Ивайло Симеонов.
 
"Събраните средства ще бъдат много прозрачно разходвани за проблемите на гражданите в съответните общини. Има нещо много недостойно в това един скъп джип да е регистриран като товарен автомобил. Надявам се, че сега с новите промени тези, които имат скъпи автомобили, ще си плащат справедливо данъците, а за масовия, средния автомобил, реално увеличението ще бъде между 50 стотинки и максимум 1,50 лв.", подчерта Ивайло Симеонов.
 
"И не е най-големият проблем това, че се увеличават сумите, по-големият проблем е, че обществото не е наясно къде отиват тези пари. Защото когато се събират пари е много важно да се види реално има ли резултат от тях, и ако има резултат, съм уверен, че обществото ще приеме това нещо, защото наистина говорим за нашия живот, за качеството на живота ни", подчерта той.
 
По думите му, ако сега отново се отложи решението за данъка, "това се оказва много неблагоприятно за следващите 10 години, когато, за съжаление, цената, която ще трябва да платим, няма да е с финансови измерения, а със здравето на нашите деца и това е много страшно", предупреди кметът на Елин Пелин.
 
"В последните 15-20 г. един от може би най-големите проблеми за България е това, че винаги всеки опитва да се измъкне от въпросите, които са тежки за решаване. Някак си ги оставяме във времето, дали популистки, дали за да не си създадем политически негативизъм, но се взимат решения, които да отлагат процесите. Които, за съжаление, рано или късно ни застигат", сподели Ивайло Симеонов.
 
Кметът, който е в Управителния съвет на Сдружението на общините, обясни, че до този момент няма информация за потвърдена среща от страна на президента Радев, каквато поискаха от Сдружението. "Но при встъпването на президента в длъжност направихме една среща и той заяви, че винаги е отворен за диалог", изрази надежда Симеонов, като сподели, че досега не е разговаряно с управляващото мнозинство.
 
"Кметовете, както знаете, са на фронтовата линия, те са най-близко до избирателите, и всеки един проблем, независимо от какво естество - държавно, локално или международно, винаги първо опира до кметовете.
 
Не сме правили среща с управляващото мнозинство, но това, което сме предприели, е че преди 3-4 месеца сме пуснали тези проблеми до всички общини, до всички общински съвети. Не всички са казали "подкрепяме", но нямаме нито един, който да казва "не подкрепям". Кметовете имаме много малки финансови ресурси, с които можем да работим. Данъците, които събираме в общините, са няколко компонента, основната част е за смет и отпадъци, другата е данък сгради и тези от данък на автомобили", изброи Ивайло Симеонов.
 
"Вярвам, че ако тези решения, които се взимат сега, бяха взети преди 10 години, нямаше да сме пред угрозата ЕС да ни налага санкции (за старите автомобили), които, ако ни се наложат, пак ще излязат от джоба на българина", посочи кметът на Елин Пелин.
 

Източник: blitz.bg