В тази страна има закони, които и цигани и българи

В тази страна има закони, които и цигани и българи ...

Изгонените от копторите във Войводино цигани пак намазаха, настаняват ги в....В тази страна има закони, които и цигани и българи трябва да спазват. Според един от законите, ромите, които се изселиха от Войводиново, би трябвало да подадат до мен молба за настаняване в общински жилища. Повече от месец обаче това не е сторено. Чакаме ги да дойдат, за да можем да разрешим проблема им. Това коментира пред БЛИЦ, по повод ескалиралото отново вчера напрежение в селото, кметът на община Марица Димитър Иванов. 

Днес заедно с експерти от общината, с представители на ромски организации, с хора от самата махала във Войводиново, с членове на инициативния комитет на селото, с юристи и със заместник областния управител Петър Петров, проведоха заседание, на което е било решено държавата да даде рамо и да осигури общински жилища на всички цигани, които са останали без къщи след протестите миналия месец във Войводиново.
 

БЛИЦ припомня, че напрежението ескалира, след като двама роми зверски пребиха командоса Валентин Димов. Тогава селото се вдигна, а всички роми избягаха оттам. Кметът Димитър Иванов обясни, че ще се търсят общински жилища само на 7-8 многочленни семейства, които са били регистрирани на български адреси в селото, но дефакто са живеели в махалата. "В гетото абсолютно всички къщи са негодни за живеене. В момента те са с изкъртени врати, прозорци и махнати дограми. Смятаме, че областният управител Здравко Димитров, който  в момента е в чужбина, ще откликне на молбата ни и ще осигури тези така необходими общински жилища", каза Димитър Иванов. 
 

Община Марица не разполага с такива, но ромите ще бъдат разпределени да живеят в общински жилища в областта, най-вероятно в Сторипиново.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

Снимки: Любомир БАКЪРДЖИЕВ, БЛИЦ

Източник: blitz.bg