Всичките 50 американски щата са въвели някакво облекчаване на въведените

...
Всичките 50 американски щата са въвели някакво облекчаване на въведените
Коментари Харесай

Ню Йорк таймс: Тепърва ще се усещат икономическите последици от панденмията

Всичките 50 американски щата са въвели някакво облекчаване на въведените заради епидемията от новия коронавирус ограничителни мерки, но разликите са големи, пише в. " Ню Йорк таймс ".
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 8249
Североизточни щати и щати на Западното крайбрежие, както и ръководени от демократи щати в Средния запад са най-бавни в разхлабването на мерките, като редица губернатори го правят окръг по окръг. За сметка на това редица южни щати възобновиха нормална дейност по-рано и в по-голяма степен, отбелязва " Ню Йорк таймс ".

В друга статия вестникът обръща внимание на предложения от френския президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел фонд за 500 милиарда евро, който да помага на най-засегнатите от коронавируса членки на Европейския съюз.

" Предложението е в разрез с две от основните за Германия финансови правила - то би разрешило трансфер на средства от по-богатите към по-нуждаещите се страни и би направило това с пари, които са взети назаем колективно от целия ЕС. Това предложение няма да е популярно в Германия и може да укрепи позициите на популистки опоненти на Меркел от крайната десница и левица ", отбеляза " Ню Йорк таймс ".

" Предложението е ясно признание на заплахата от пандемията, чиито икономически последици тепърва ще се усетят в пълна степен. То е и опит да се преодолеят задълбочаващите се разделения в ЕС между пестеливия Север и опустошения Юг, между Брюксел и авторитарните правителства в Централна Европа, как да се реагира на кризата. То отразява и факта, че с напускането на Великобритания, Германия и Франция, две много различни страни, които са най-големите и мощни икономики в Европа, сега имат повече възможности да се утвърдят, стига да намерят допирни точки. Когато са на едно мнение, те обикновено повеждат останалите страни членки заедно със себе си ", пише " Ню Йорк таймс ".

Вестник " Вашингтон пост " съобщава за среща на президента Доналд Тръмп със сенатори от Републиканската партия, на която той е изразил съгласие с тяхното нежелание да се удължи срокът на изплащане на помощи за безработица в размер на 600 долара седмично.

В момента този размер на помощи за безработица се изплаща до лятото, но представители на Демократическата партия искат срокът да се удължи до януари 2021 г. Републиканци от Конгреса обаче се безпокоят, че за някои работници тези помощи за безработица са по-високи от заплатите им и това ги демотивира да се върнат на работа или да си намерят друга, отбелязва " Вашингтон пост ".

Над 20 милиона останаха без работа в частния сектор на САЩ през април

Вестникът цитира сенатора републиканец Линдзи Греъм, който казва, че макар и Тръмп да не е казал изрично, че няма да подписва закон, който съдържа клауза за удължаване на срока на изплащане на тези помощи за безработица, той се е съгласил, че това би навредило на икономическото възстановяване на САЩ.

Вестник " Гардиън " обръща внимание на изследване на световните емисии на парникови газове, според което техните равнища рязко са спаднали откакто бяха въведени карантинни мерки заради кризата с коронавируса.

Към началото на април ежедневните емисии са намалели със 17 процента спрямо равнищата им от 2019 година. В отделни отрасли понижението е било още по-осезаемо - в наземния транспорт около 36 процента, а в самолетния транспорт около 60 процента заради отмяната на много международни полети.

Пандемията от коронавируса е намалила със 17% емисиите на въглероден диоксид в атмосферата

Това е най-големият спад в емисиите от парникови газове откакто равнищата им се измерват. Когато ограничителните мерки са били най-строги, в някои страни емисиите парникови газове са намалели средно с 26 процента. Във Великобритания спадът е бил 31 процента, а в Австралия са били достигнати 28,3 процента през април.

" Този безпрецедентен спад вероятно ще е временен. Страните постепенно се завръщат към нормална дейност и за цялата година спадът вероятно ще е само около 7 процента, ако някои от ограниченията останат в сила, и едва 4 процента ако и те бъдат отменени до средата на юни ", пише британският вестник.

Дори и тогава това би било най-значителното понижение на емисиите въглероден диоксид на годишна база от Втората световна война насам и съществена разлика спрямо последните тенденции за повишение на емисиите парникови газове с по около 1 процент годишно, отбелязва " Гардиън ".

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 8249  Ананиев се объркал за живачния термометър

Ананиев се объркал за живачния термометър  Училищата в Южна Корея още веднъж отвориха порти Училищата в Южна Корея още веднъж отвориха порти  Аврамова за служителката с COVID-19: Чувства се добре!

Аврамова за служителката с COVID-19: Чувства се добре!
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР