„Все още не мога да издавам електронно направление, тъй като

...
„Все още не мога да издавам електронно направление, тъй като
Коментари Харесай

Д-р Гергана Николова сигнализира за още редица проблеми по край COVID-19

„ Все още не мога да издавам електронно направление, тъй като имаме софтуерен проблем. Той не засяга само мен, а 80% от колегите”, обяви в ефира на „ Здравей, България” по Нова телевизия общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

До преди ден програмата в нейния кабинет не е работила, но през това време тя е издала направление за осем PCR теста, от които всичките са излезли положителни.

„ Много дълго време трябваше да убеждаваме системата, че трябва да издаваме направления за PCR тест. После трябваше да убеждаваме, че те трябва да са електронни. Избутахме и този камък. Сега трябва да се борим с фирмите, разработчици на софтуерни продукти, за това, че издаването трябва да става лесно и бързо”, сподели Николова.

Друг проблем, с който се сблъскват общопрактикуващите лекари, е невъзможността за издаване на електронно направление за рентген и кръвен тест.

„ Не знам каква е разлика. Когато ми се обади господин еди-кой-си и ми каже, че пети ден има висока температура и симптоми, които ме притесняват и насочват към това, че има пневмония, аз трябва да му издам хартиено направление за рентген. Трябва обаче някой друг да дойде и да го вземе, тъй като пациентът е под карантина. Същата е ситуацията с направлението за кръвен тест. За PCR тест не е нужно да идва при мен, но за рентген и кръвен тест трябва”, обясни Николова.

Според нея проблемът е чисто технически, но нещата стават бавно.

Общопрактикуващите лекари настояват и за електронни рецепти, което ще улесни много както тях, така и пациентите.


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 16137  Антония Първанова: Здравният министър да отговори на какво се дължи нарасналата смъртност у нас Антония Първанова: Здравният министър да отговори на какво се дължи нарасналата смъртност у нас  Социолог: Заради дефицита на медицински фрагменти част от ограниченията след 21 декември може да останат Социолог: Заради дефицита на медицински фрагменти част от ограниченията след 21 декември може да останат  Нова машинация спекулира със страховете на хората поради COVID-19 Нова машинация спекулира със страховете на хората поради COVID-19
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР