Връщането на ромите във Войводиново е невъзможно, къщите не стават

Връщането на ромите във Войводиново е невъзможно, къщите не стават ...

Кметът на община Марица пред БЛИЦ TV: Връщането на ромите във Войводиново е невъзможно.Връщането на ромите във Войводиново е невъзможно, къщите не стават за живеене, това коментира в интервю за БЛИЦ кметът на община Марица Димитър Иванов.

Той обясни, че циганите са подали жалби срещу заповедта за събарянето на домовете им. Не смята, че съдът ще се произнесе в тяхна полза, тъй като всички сгради са незаконни. „От години имаме желание и сме призовавали нееднократно ромите да узаконят къщите си, да си плащат като всички нас ток, вода, за да живеят нормално и спокойно. Те обаче отказаха и смятам, че вече е крайно време държавата да се намеси и да разреши този проблем. А той не е само сграден, касае интеграция,социализация, образование и ред други неща“, каза Димитър Иванов. Той пак подчерта, че на вчерашната среща държавата в лицето на областна управа е поела ангажимент да помогне и да намери общински жилища на циганите от Войводиново. Другата седмица областният управител на Пловдив Здравко Димитров ще свика разширена среща, на която ще покани представители на социалното министерство, на полицията, кметове на общини и други общински и държавни институции, за да се обсъдят мерките и да се начертае  стратегия за генерално справяне с проблема, който е актуален не само за Войводиново, а за много населени места в страната, съобщиха днес от пресцентъра на губернатора. 

БЛИЦ припомня, че скандалът избухна, когато на 6 януари двама циганина пребиха във Войводиново командоса Валентин Димов. Хората се вдигнаха на протест, а ромите, уплашени, напуснаха домовете си. Войводиновци са категорични, че няма да допуснат завръщането на нито един човек в пустеещата вече махала. 

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ
ОПЕРАТОР: Любомир БАКЪРДЖИЕВ, БЛИЦ

Източник: blitz.bg