В неделния следобед кметът на Банско Георги Икономов и енигматичният

...
В неделния следобед кметът на Банско Георги Икономов и енигматичният
Коментари Харесай

Рекорд в Банско! Ути и кметът сготвиха 200 кила капама!

В неделния следобед кметът на Банско Георги Икономов и енигматичният кулинар Ути Бъчваров приготвиха на площада в Банско прочутата банска капама, пише " Монитор ". С близо двеста килограма капама за рекорд бяха нагостени стотиците гости, дошли в зимната столица на Балканите да уважат поредния кръг от Световната купа по ски за мъже.
Около 4-часовото предизвикателство за двамата кулинари се проведе под зорките погледи и напътствия на няколко признати баби банскалийки. Идеята отдавна зрееше в кмета Икономов и сега дойде моментът той да докаже своите и кулинарни качества. Той отправи посланието си: „ Да се пази традицията, да се пазят истинските наши ястия, които са невероятни “.

 С двеста килограма банска капама кметът Икономов и Ути нагостиха стотици
„ Капамата е ястие, в което трябва да има онова усещане за гостоприемство и посрещане на гости, което е много характерно за Банско “, каза Ути Бъчваров. „ Капамана е наистина царят на яденото “, допълни го кметът Икономов. Около 200-килограмовата прочута банска капама беше приготвена на площада и изпечена в половин кубиков огромен съд. В няколко десетки меса от 4 вида, суджук, кисело зеле, чекане и горски меродии набрани от Пирин планина се криеше тайната на вкусотията.

 С двеста килограма банска капама кметът Икономов и Ути нагостиха стотици
Току-що слезли от Бъндеришка поляна след финала на поредния кръг от Световната купа по ски за мъже стотици гости на зимния курорт имаха възможността да усетят вкуса на Банско: „ Хората, които са дошли тук заради Световната купа по ски искат да ядат нещо национално, известно, и то да е в достатъчно голямо количество – около 200 кг “, лаконичен беше Ути Бъчваров. Кметът Икономов го допълни: „ Всички гости на Банско и най-вече чужденците нека да видят нещо интересно, типично. Първо е лесно да се направи и второ – много е атрактивно, трето – много е вкусно “, обясни кметът Икономов.
„ Благодаря ти, Ути. И на всички помагачи и съветници, разбира се “, написа в личния си профил във фейсбук кмета на Банско Георги Икономов.
Гостите преглъщаха капамата с още по-прочутото мелнишко вино, пристигнало в Банско от другата част на Пирин планина.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР