В началото на седмицата в България за пореден път пристигна

...
В началото на седмицата в България за пореден път пристигна
Коментари Харесай

Светило във вътреутробните операции консултира в столична болница

В началото на седмицата в България за пореден път пристигна проф. Никола Персико от университетската болница „ L. Mangiagalli “ в Милано. Целта на посещението му беше да консултира вътреутробна операция, извършена успешно във вторник в Медицински комплекс „ Д-р Щерев “. Ендоскопската хирургична намеса беше водена от ръководителя на отделението по фетална медицина в столичната болница д-р Пеят Чавеева, а самата процедура включваше поставяне на балон-катетър за лечение на тежка диафрагмална херния на неродено бебе.

Диафрагмалната херния е състояние, при което се наблюдава компресия на белите дробове от навлезли коремни органи през отвор в диафрагмата. За щастие това животозастрашаващо състояние вече е лечимо, благодарение на достиженията на съвременната медицина. В Медицински комплекс „ Д-р Щерев “ в колаборация със специалисти по детска хирургия от други лечебни заведения се дава шанс за живот на плод с такава диагноза. Самата операция се извършва от специалист по фетална медицина, който прониква през устата на бебето и раздува под гласните му връзки балон-катетър. Процедурата се извършва чрез 3,3 мм фетоскоп. Интервенцията дава възможност на белите дробове на плода да се развият. Така се стига до шанс за успешно раждане и последваща традиционна хирургическа корекция на диафрагмалната херния.

В България първата вътреутробна интервенция с поставянето на балон-катетър е проведена в Медицински комплекс „ Д-р Щерев” още през 2015 г. от екип, включващ д-р Петя Чавеева, проф. Атанас Щерев и проф. Никола Персико. Щастливата развръзка по спасяването на бебето е възможна, благодарение на перфектната обща работа на специалисти по фетална медицина, по детска хирургия и по неонатология от няколко лечебни заведения. От въвеждането ѝ тази ендоскопска хирургическа интервенция вече е дала шанс за живот на не едно бебче в България.

При поредното си посещение в България проф. Никола Персико консултира именно такава операция по поставяне на балон-катетър. Хирургът е и един от пионерите в Европа при вътреутробното приложение на фетална ендоскопия за терапия на Спина бифида – вродена аномалия в развитието на гръбначния стълб и гръбначния мозък на плода, при която има отвор в гръбначния канал, през който е възможно да се подава част от гръбначния мозък.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР