Валери Симеонов подаде оставка след 26 дни на протести срещу

...
Валери Симеонов подаде оставка след 26 дни на протести срещу
Коментари Харесай

България замръкна без вицепремиер, ще продължат ли протестите?

Валери Симеонов подаде оставка след 26 дни на протести срещу него. До повишаване на общественото напрежение се стигна, след като лидерът на НФСБ направи непремерено изказване в ефира на телевизия СКАТ.

Ето какво точно заяви Симеонов преди близо месец:

„ Тоя закон беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тея уж болни деца без грам майчинско чувство, грижа за тях. Просто ги използваха по най-безсъвестния начин като инструмент за постигане на техните чисто материални цели. Затова казвам, че законопроектът е заченат в грях ", заявява вицепремиерът и съпредседател на " Обединени патриоти " по повод Закона за хората с увреждания.



Това остро възмути огромна част от обществото. Майките на деца с увреждания се вдигнаха на протести, а към тях се присъединиха и много граждани.
Симеонов опита да обясни думите си във „ Фейсбук”:
„ Смисълът на изказването ми е, че с децата инвалиди се спекулира, дори и след като правителството прие законопроект и удовлетвори всички искания на майките. Знам, че истината боли, но не се отказвам от нито една своя дума.”
Няколко дни по-късно, подкрепен от работодателите, Валери Симеонов заяви, че ще подаде оставка само ако политическият съвет на коалицията му я поиска. Иначе нямало причина.
" Човек не подава оставка затова, че казва истината. Боли, не боли, това е истината. Аз стоя зад своите думи, категорично ", каза Валери Симеонов.
23 октомври, 2018 година, след среща с Обединените патриоти, извинение отново не последва, оставка – също.
" Нима някой от вас допуска, че съм такъв изрод, че да кажа, че тези деца се преструват? Съвсем не е това смисълът. Още веднъж ви моля прочетете внимателно какво съм казал ", каза Валери Симеонов.
Ден след това, след среща при Борисов на партньорите в управлението Валери Симеонов се извини.
„ По настояване на коалиционния съвет аз поднасям своите изявления към тези които са се почувствали обидени ".

По време на брифинг в Министерски съвет Симеонов заяви, че всичко това е продукт на стартирала срещу него медийна кампания.

" Причините са продължаващата медийна кампания, особено в последните два дни. Тя вече поставя акцент не върху моята личност, а и върху народни представители от НФСБ. Пак по същия начин, с частично публикуване на изказване и ваденето от контекста. Давам си сметка, че става въпрос за медийна кампания, от която се възползват определени политически сили. Тази кампания удря върху авторитета на правителството и се превръща в пречка за нормалното функциониране на сегашното управление. Не става въпрос само за моята личност и за партията на която съм ръководител, а и за управлението на България ". каза той.

Официално: Бойко Борисов прие оставката на вицепремиера Симеонов!

Хайде сега да видим след като вицепремиерът Симеонов си подава оставката дали ще продължат протестите и с какви претенции. Разбирам, че не съм добре приет в медийното пространство, тъй като не съм стандартен политик. Смятам, че трябва да се казва истината, човек трябва да е честен, да е последователен, деен и ефективен във всяко нещо, което се захване. Няма никаква драма в това. Правя това, което ми диктува моята съвест. Не го правя под никакъв натиск. На въпроса дали ми е казал Борисов – няма такова нещо. Решението съм го взел днес след обяд, след като съм го консултирал с моята група “, каза Симеонов.

" Няма драма в това, че подавам оставка. Правя това, което ми диктува моята съвест. Решението го взех още днес следобед, след като се консултирах с моята парламентарна група и с моите партньори ". Това заяви на извънреден брифинг в Министерски съвет лидерът на НФСБ Валери Симеонов по повод подадената от него оставка.

Той реши да се отчете какво е направил, докато е бил част от управляващата коалиция:

„ Приключването на защитното-преградното съоръжение на границата ни с Турция, осигуряването на неговата поддръжка, което е много важно, обезпечаването на вземане на решения от Министерски съвет за втори лифт в Банско, прокарването на решение в ЮНЕСКО, което промени тотално предварителното решение за изграждането на този лифт, създаването на работна група за Витоша, бе също по моя инициатива. Това са лично мои инициативи. В решаването на етническите конфликти в Асеновград, участвах лично и показах как трябва да се справяме с такива проблеми “, заяви той и продължи: „ Промяната и облекчаването на условията за синя карта, осигуряването на ежеседмична самолетна връзка София-Одеса - това дава възможности на сънародниците ни в Украйна. Няма смисъл да споменавам Закона за шума и Закона за хазарта, законите за местните данъци и такси, водоснабдяването на „ Калотина “ и т.н. Това е равносметката ми за година и половина. Дай Боже всекиму “, каза Симеонов.

„ В заключение ще приключа с „ Борбата продължава. Основанието за радост в моите опоненти е преждевременно “ “, завърши той.

След новината за оставката на Симеонов, майките на деца с увреждания извиха хоро на " Орлов мост ", но се заканиха, че протестите няма да спрат, докато оставката не бъде гласувана в Народното събрание.

Кой е Валери Симеонов:

Заместник министър-председател по икономическата и демографската политика - Валери Симеонов в кабинета „ Борисов 3 “.

Роден е на 14 март 1955 г. в град Долни чифлик, област Варна. Председател е на ПП НФСБ и съпредседател на коалиция „ Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО “. През 2017 г. е избран за народен представител от листата „ Обединени патриоти “.

През 2014 г. също е избран за народен представител от „ Патриотичен фронт “. След местните избори през 2007 г. е избран от листата на партия „ Атака “ за общински съветник в Бургас, в коалиция с партия ГЕРБ, става председател на Общинския съвет. През януари 2009 г. подава оставка като председател на Общински съвет Бургас, заради гласуваното от мнозинството общински съветници решение да бъде изградена джамия в „ Меден Рудник”.

На 24 януари 1994 г. стартира телевизия СКАТ с първата новинарска телевизионна емисия. През 1992 г., заедно с Антон Ангелов започва да изгражда кабелна телевизия в жилищен комплекс „ Меден рудник “ в Бургас.

През 1991 г. създава първата си частна фирма за монтаж на таксиметрови апарати, откъдето идват и средствата за старта на кабелната телевизионна мрежа в жилищен комплекс „ Меден рудник “. Започва работа по разпределение като помощник-технически ръководител в „ Трансстрой”, след това работи в отдела по реконструкции на Летище Бургас и в кораборемонтния завод „ Драгни Недев “.

Три години плава в Атлантическия океан с траулери на „ Океански риболов “, като електромеханик. Валери Симеонов електроинженерство във ВМЕИ – София. Възпитаник е на ямболската математическа гимназия, която завършва с пълно отличие

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР