Валежи, снегове, подпочвени води превръщат родопските села в кошмар за

...
Валежи, снегове, подпочвени води превръщат родопските села в кошмар за
Коментари Харесай

Едва ли има по-страховита гледка от тази, която може да се види в кърджалисйкото село Сипей

Валежи, снегове, подпочвени води превръщат родопските села в кошмар за жителите им. Преди 40 месеца свлачища събориха къщи, напукаха сгради, оставиха десетки хора без собствен покрив над главите. Разкопаните дворове, които останаха след гнева на земята, могат да се сравнят единствено с вадите, които оставят сълзите по набраздените лица на възрастни хора. Те тръгват от мъката и спускайки се по бузите се разклоняват досущ както природата стори с рововете в земята им…


40 месеца по-късно в Сипей е спокойно. Последните топли лъчи на есенното слънце галят селцето, от което Кърджали е сякаш в дланта на съзерцаващите го.

Малко Търново се отделя от България! Кметът плаши с автономия заради голяма опасност, дебнеща край града

Автомобилът се движи неуверено по насипаната баластра към центъра на селото. Следите от бедствието ги има и на пътя, и по къщите.

Около милион лева бяха вложени в десетки кубици бетон, които да предпазят Сипей от движението на земните пластове. Сонди вкараха бетон на 12 метра под земята, докато достигнат здрава основа. Стената предпазва част от първите къщи. 9 милиона лева бяха поискани за спасяването на Сипей.

Положението обаче е… пари няма, действайте! Премиерът Бойко Борисов дори предложи да се купят апартаменти в Кърджали на онези, които са построили къщите си върху свлачището.


Източник: 24rodopi
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР