В Сърбия и в Северна Македония днес влизат в сила

...
В Сърбия и в Северна Македония днес влизат в сила
Коментари Харесай

Сърбия и Северна Македония въведоха полицейски час от днес до вторник

В Сърбия и в Северна Македония днес влизат в сила над 80-часови забрани за излизане навън, които ще обхванат великденските празници, съобщиха МИА и АП.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 5718
Сръбското правителство наложи 84-часов полицейски час, който влиза в сила днес в 17,00 ч. и ще продължи до 5,00 сутринта във вторник. Това означава, че сърбите ще прекарат великденските празници у дома. Само хора, разполагащи със специални разрешителни, имат право да излизат навън. Сръбската православна църква поиска от властите да отменят полицейския час в неделя сутринта, за да могат вярващите да отидат на неделната литургия, но правителството не се съгласи от страх от разпространение на новия коронавирус. Сръбският патриарх Ириней призова след това вярващите да останат вкъщи със семействата си и да следват препоръките на епидемиолозите. Въпреки това десетки сърби отидоха на църква преди да влезе в сила полицейският час, информира БТА, цитирайки АП.

Черна гора, Сърбия и Северна Македония затварят църквите за Великден

Сърбия е наложила едни от най-строгите мерки за социално дистанциране в Европа след появата на първите случаи на COVID-19 в страната. Те включват забрана за хората над 65 години да излизат от вкъщи, както и полицейски часове през деня и през уикендите. Броят на заразените с новия коронавирус в Сърбия нарасна за денонощие с 372 души до 5690, предаде агенция ТАСС, като се позова на министерството на здравеопазването. Жертвите на COVID-19 в Сърбия станаха 110, съобщи още министерството. През последните 24 часа са починали още седем пациенти, с което процентът на смъртност в Сърбия от COVID-19 достига 1,93 на сто. Тестове са направени на 3094 души, като 372 са дали положителен резултат. Броят на новите случаи обаче бележи спад, отбелязва ТАСС и припомня, че в четвъртък бе съобщено за 445 нови случая на инфектиране. Хоспитализирани са 3765 сърби. 122-ма са на апарати за обдишване. От началото на епидемията в Сърбия са тествани 32 566 души.

В Северна Македония от 16,00 ч. днес до 5,00 сутринта във вторник влиза в сила забрана за движение, съобщава агенция МИА. Правителството призова за засилен полицейски контрол около църквите по време на празниците. Строго забранено е движението и събирането на хора в паркове, гори и други зони за отдих и развлечение. На селските стопани е разрешено да излизат на територията на селото само във връзка със земеделска дейност. Аптеките ще останат отворени, а министерството на здравеопазването е изготвило план за работа на лечебните заведения. Полицията, армията, медиците, пазарите и ресторантите, които предлагат храна за вкъщи, са изключени от забраната. Хората с увреждания и тези, които ги придружават, също са изключени от забраната за движение.

Кметът на Куманово е с положителна проба за COVID-19

Във връзка с великденските празници премиерът Оливер Спасовки и здравният министър Венко Филипче призоваха гражданите да проявят отговорност, да останат у дома и да избягват събирания, за да попречат на разпространението на новия коронавирус. Властите подчертаха, че страната навлиза в най-критичната фаза на епидемията. По последни данни в Северна Македония има 1081 заразени с новия коронавирус, а броят на починалите от болестта COVID-19 е 46.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 5718  Бивш началник на Бивш началник на " Пътна полиция " с изострен коментар за напусналите София  Лекар и две медицински сестри са новите инфектирани с ковид в Хасково Лекар и две медицински сестри са новите инфектирани с ковид в Хасково  И Португалия се задъхва от нови случаи на COVID-19 И Португалия се задъхва от нови случаи на COVID-19
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР