В Европа бушува голям скандал във връзка с продажба на

...
В Европа бушува голям скандал във връзка с продажба на
Коментари Харесай

Продават български документи в сайт за обяви, в Украйна купуват паспорти на страни от ЕС в OLX

В Европа бушува голям скандал във връзка с продажба на паспорти и удостоверения, включително и на украинци. Лична карта на всяка страна от Европейския съюз позволява свободно движение, както и живот и работа из Стария свят. Във връзка с незаконния бизнес бяха арестувани около двадесет чиновници в България.

Украинското електронно издание „ Страна “ пояснява кой и за колко продава паспорти на украинците. Материалът е предаден без редакторска намеса. Удостоверение за българин – за 5 хиляди евро За продажбата на свидетелства за български етнически произход на граждани на Украйна, Молдова и Македония бяха арестувани сътрудници на „ Държавната агенция за българите в чужбина “. Те са обвинени в корупция, подправяне на документи, злоупотреба със служебно положение и създаване на криминална група. „ Този корупционен скандал е безпрецедентен случай, който няма аналог в съвременната история на България “, заяви заместник-генералния прокурор на България Иван Гешев.

Случаят в България не е първият, когато властите в страните от ЕС продават паспорти на украинци. През тази година в Унгария разобличиха схема, по която украинци фиктивно се регистрират в погранични райони, за да бъдат легализирани. През януари тази година унгарската полиция нахлу в пограничното с Украйна унгарско село Хайдудорога. Там те задържаха чиновници, които издавали унгарски паспорти на украинци, а освен това и граждани на Украйна. Операцията е проведена от будапещенски спецназ. Жителите на село Хайдудорога в последствие разказват, че украинците действително живели там, а в една от къщите фиктивно живеят четиридесет души. „ В последно време все повече украинци пристигат в граничните села, а след това получават фалшиви паспорти.

Когато в Будапеща разбират за това, решават да проведат акции срещу измамниците и унгарците, които им помагат за „ благодарност “ “, разказа пред „ Страна “ унгарският журналист Ласло Пинтер. Фалшификати за 3 хиляди евро В Европа разцъфтява също и нелегален бизнес за продажба на фалшиви паспорти на нелегални имигранти, в който са замесени и украинци. Цената – няколко хиляди евро. Преди една година един от подземните синдикати с център в Гърция и филиал в Чехия бе ударен от Европол. Като пет от двайсетте „ занаятчии “ се оказват украинци, които захранвали групировката с мигранти от Судан и Бангладеш. Освен фалшивите паспорти те търгували с разрешения за пребиваване и шофьорски книжки. Най-търсени са литовските паспорти, които, по думите на експертите, са най-лесни за фалшифициране.

Мошениците събирали загубени и откраднати документи, потвърждаващи личността на човека, или ги купували от законните им притежатели, а след това ги предавали в Гърция за по-нататъшната им обработка. Цената на фалшификата зависела от нейното качества, но средната стойност на паспорта е 3 – 3,5 хиляди евро. Най-евтини са литовските паспорти, най-популярни - румънските Отдавна не е тайна, че в самата Украйна на черния пазар свободно може да се поръча паспорт на някоя от източноевропейските страни уж на основание на кръвно родство. В интернет има много подобни оферти. Цените се колебаят в широкия диапазон от 5 до 10 хиляди евро, в повечето случаи – 7 хиляди евро. За тази сума посредниците се задължават да оформят фалшиви справки и да решат въпроса с консулството. По-евтино излизат личните карти на новите членове на ЕС, като Литва, Латвия, Румъния и въпросната България – по-скъпи са унгарските и словашките паспорти. За 7 хиляди евро обещават да „ намерят “, например, унгарски корени (маджарите издават паспорти на потомци на украинците, живели в Закарпатието, когато областта е влизала в състава на Унгария).

Но най-популярни от всички са румънските паспорти заради по-лоялната политика на предоставяне на гражданство, а освен това при получаване на румънски паспорт не се изисква да се откажеш от украинския. Впрочем, двойното гражданство е забранено по украинските закони (вярно, властите не наказват за това). Ако „ набереш “ в търсачките фразата „ унгарско гражданство “ се появяват купища предложения. Повечето – от туристически фирми. В портала за безплатни обяви OLX предложенията за оформяне на гражданство в ЕС са в топ предложенията. Ние позвънихме на обява, в която се предлагаше литовски паспорт за 3 хиляди евро. Мъжът на другия край на връзката предложи да прехвърли депозита чрез трансфер, а останалите, казва той, при получаването на паспорта. При това няма гаранции, че парите няма да пропаднат. Един от тези бизнесмени ни обеща за 8 хиляди евро да „ уредим “ въпроса в консулството и да оформим нужните справки.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР