Българските биопроизводители са най-проверяваните в Европа. Това заяви Албена Симеонова

...
Българските биопроизводители са най-проверяваните в Европа. Това заяви Албена Симеонова
Коментари Харесай

Родни биопроизводители се жалват: Проверяват ни най-много в Европа, а магазините не искат да ни продават стоката

Българските биопроизводители са най-проверяваните в Европа. Това заяви Албена Симеонова от Асоциация „ Биопродукти “ пред БНР. По думите й, някои от сертифициращите организации нямат достатъчен капацитет и инспектори, а имат доста фермери, които трябва да наблюдават: „ И явно някъде се получава изкривяване. Доста хора се стараят да заобиколят този контрол. Това, което се случва при нас е, че някъде наистина се получава занижен контрол. “

" Да се каже обаче, че целият сектор е изкривен и, виждате ли, биопроизводителите са мошеници, това е изключително обидно и за сектора, и за хората, които вече все повече предпочитат да си купят биопродукти и наистина внимават какво слагаме на трапезата си ", коментира Симеонова. " Във всяко стадо има и такива, които правят бели. И при биопроизводителите е същото, но в останалите браншове е още по-сериозно “, допълни тя.

16 са сертифициращите организации у нас, които отговарят за 7 хиляди биопроизводители. За сравнение във Франция при 30 хиляди производители сертифициращите организации са само три.

Албена Симеонова посъветва при съмнения потребителите да сигнализират за проверка дали даден продукт е био, за какъвто е обявен. Това може да стане в Българската агенция по безопасност на храните или до Дирекция " Биологично земеделие ", което може да се случи и онлайн. Според Симеонова, Агенцията контролира много сериозно сектора. Ако се констатира нарушение, може да се отнеме сертификата на съответния биопроизводител, както и да бъде санкциониран сертифициращият орган, който е позволил даден продукт да се нарече био.

Скъпите биопродукти не са българските, а тези, които идват от Чили, Аржентина, Мексико, Индия или Китай, посочи Албена Симеонова, като сподели впечатленията си от големите търговски вериги. Симеонова смята, че липсата на български биопродукти на специализираните щандове в хипермаркетите е проблем, върху който институциите трябва да се съсредоточат.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР