Българската независима енергийна борса обясни преди минути на какво се

...
Българската независима енергийна борса обясни преди минути на какво се
Коментари Харесай

Спокойно! Не борсова спекулация, а техническа грешка довела до бомбастичните цени на тока за утре

Българската независима енергийна борса обясни преди минути на какво се дължи бомбастичният скок с над 600 % на цените на тока на свободния пазар за утре, съобщава " Флагман ".

Както Флагман.бг писа, бизнесът бе безкрайно озадачен от невиждания ръст в цената на тока за часове – от 80-90 лева на МВТч до 590 лева. Реално, ако трябваше утре да се купува ток на тази цена, предприятия с десетки хиляди работници, нямаше изобщо да отворят.

Оказа се обаче, че това не е спекула, каквито бяха най-сериозните притеснения на бизнеса, а техническа грешка от клиент, който е забравил запетаята и вместо 10,00 MW е дал заявка за 1000 MW.

Ето какво съобщиха от БНЕБ:

" Българска независима енергийна борса “ ЕАД (БНЕБ), дъщерна компания на „ Българска фондова борса “ АД (БФБ), информира, че в следствие на техническа грешка в оферта на борсов участник, са постигнати нереалистични резултати на пазар „ Ден напред “. Получени бяха официално съобщение и писмо от търговския участник. Борсовият оператор счита, че въпросната оферта създава извънреден риск, възпрепятства успешното протичане на процеса по изчисляване на клиринговата цена и причинява невъзможност за разпределение на търгуваните обеми в пазарната зона на Република България. Поради това, БНЕБ ЕАД стартира процедура по повторно изчисление на резултатите от тръжната сесия, които ще бъдат обявени в най-кратки срокове.

В случай, че преизчисляването бъде неуспешно, тръжната сесия ще бъде анулирана.



" Българска независима енергийна борса “ ЕАД се извинява за причиненото неудобство и благодари на всички борсови участници и " Електроенергиен системен оператор " ЕАД за проявеното разбиране и професионализъм!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР