Българската икономика ще се свие със 7,2 на сто тази

Българската икономика ще се свие със 7,2 на сто тази ...

ЕК: Българската икономика ще се свие със 7,2 на сто тази година и ще нарасне с 6 на сто догодина.


Българската икономика ще се свие със 7,2 на сто тази година, преди да се възстанови с 6 на сто догодина според обявените днес икономическите прогнози на Европейската комисия.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 7312
За целия ЕС се очаква свиване на икономиката със 7,5 на сто тази година и растеж от 6,1 на сто през 2021 година, а за еврозоната - спад от 7,75 на сто през 2020-а, последван от растеж от 6,25 на сто догодина.

Силата на българската икономика и положителният външен и фискален баланс преди COVID-19 би трябвало да помогнат на страната да се възстанови от голямото икономическо сътресение, предизвикано от пандемията, посочва ЕК в публикуваните си днес пролетни икономически прогнози за страните от ЕС.

Рекорден спад с 15,6% на промишлените поръчки в Германия през март заради COVID-19

През февруари, преди удара на пандемията от коронавирус, Комисията залагаше на растеж на българската икономика от 2,9 процента през 2020 година. За 2019 година страната ни отчете повишение на брутния вътрешен продукт от 3,4 на сто.

Възстановяване на икономическата активност се очаква през втората половина на 2020 година с постепенното премахване на ограничителните мерки. Очаква се вътрешното търсене да укрепне още през третото тримесечие и да продължи да расте през четвъртото тримесечие, се посочва в документа.

Европейската комисия отбелязва, че безработицата се увеличава, въпреки че правителствената подкрепа смекчава удара върху пазара на труда. За тази година очакванията са безработицата да достигне 7 на сто, а през 2021 да се понижи до 5,8 на сто.

Равнището на безработица се е увеличило значително след въвеждането на мерките срещу разпространението на коронавируса, посочва Комисията, допълвайки, че тенденцията частично е подкрепена от завръщащи се от чужбина работници.

Според ЕК най-много работни места ще бъдат загубени в сектора на услугите, където нарушаването на дейността се очаква да продължи най-дълго. През 2019 година безработицата бе на равнище 4,2 на сто.

Номиналният растеж на заплатите след години на съществен растеж се очаква да отслабне до 3,5 на сто през 2020 година и 2,25 на сто през 2021 година.

МВФ с мрачна прогноза за световната икономика, очаква се безработицата у нас да скочи двойно

ЕК прогнозира, че потребителската инфлация ще се понижи от 2,5 на сто през 2019 година до 1,1 на сто през 2020 година и ще остане на това равнище и догодина.

До голяма степен обяснението за тенденцията е сривът на петролните цени, посочва Европейската комисия.

България посреща пандемията от COVID-19 със силна фискална позиция, коментира институцията, като припомня, че бюджетният излишък миналата година е достигнал 2,1 на сто.

Заради трудната макроикономическа ситуация, при която ще се увеличат разходите за безработица и социални помощи и ще намалеят приходите от данъци, България ще отчете бюджетен дефицит от 2,8 на сто тази година и 1,8 на сто догодина, според ЕК.
Всичко по темата: Епидемията коронавирус (COVID-19) 7312 Заведенията отвориха врати, очакват своите клиенти Заведенията отвориха врати, очакват своите клиенти Русия в челната класация по брой заразени от COVID-19 в света Русия в челната класация по брой заразени от COVID-19 в света Началникът на отбраната разкри колко военни са заразени с COVID-19 Началникът на отбраната разкри колко военни са заразени с COVID-19
Повече за Коронавирус
corona най-ново: Вижте последните новини лесни стъпки: Как да се предпазим? просто ръководство: Какви са симптомите? eпидемия: Коронавирус в България

Източник: novini.bg