България и Румъния не вървят в пакет в мониторинга. Tова

...
България и Румъния не вървят в пакет в мониторинга. Tова
Коментари Харесай

Зам.-шефът на ЕК с важен коментар за мониторинга на България и Румъния

България и Румъния не вървят в пакет в мониторинга. Tова заявява зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс пред Bulgaria ON AIR.

„ България и Румъния не са две страни, които вървят в пакет. Те винаги са били разделени в очите на Европейската комисия и ние винаги сме давали индивидуална оценка на всяка една от тях”, обяснява зам.-председателят на ЕК няколко дни след като ЕК представи поредните мониторингови доклади за България и Румъния.

През последните 11 години понякога Румъния отбелязваше сериозен напредък, а България нямаше напредък. Тогава сме били по-критични спрямо България, отколкото спрямо Румъния. Сега положението е обратното. Но ние винаги сме третирали двете страни индивидуално”, заявява Тимерманс в отговор на въпроса може ли мониторингът за страната ни да отпадне, ако до 2019 година изпълним препоръките по оставащите 3 пункта, при положение, че за Румъния мониторингът остане.

По думите на Тимерманс, през 2007 година, когато двете страни станаха част от Общността, България и Румъния не са били готови, по отношение на правосъдието и вътрешния ред, за присъединяване към ЕС.

За да сме сигурни че двете странище наваксат в тези сфери, създадохме Механизма за сътрудничество и проверка”, припомня зам.-председателят на ЕК.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР