България заема едно от челните места в ЕС по ефективност

...
България заема едно от челните места в ЕС по ефективност
Коментари Харесай

Оглавяваме любопитна класация в ЕС

България заема едно от челните места в ЕС по ефективност на рециклирането на оловно-акумулаторни батерии. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос за изпълнение на целите за масово разпространените отпадъци.

Димов отбеляза, че ще даде данни за 2016 г., защото това е последната година, за която може да се прави сравнение между страната и останалите членки на ЕС.
За 2016 г. България е постигнала 48,5% събиране на портативни батерии при цел 40%. Този резултат е с почти два процента по-висок от средния за ЕС, коментира министърът. Той отбеляза, че средната постигната степен на рециклиране на оловото, което се съдържа в оловно-киселинните негодни за употреба батерии и акумулатори, е 65% за всички инсталации. В същото време е постигната степен на рециклиране от 98% на материалите, съдържащи се в оловно-киселинните акумулатори при заложена цел от 65%.
По отношение на излязлото от употреба електрическо и електронно оборудване, България изпълнява успешно всичките си цели по събиране и рециклиране, а за някои категории традиционно надхвърля средните за ЕС резултати, каза още министърът. Той посочи, че за 2016 г. страната е събрала 7,9 кг. на човек излязло от употреба електрическо и електронно оборудване от бита при средно 7,8 за ЕС.
При оползотворяването на информационно и телекомуникационно оборудване сме постигнали почти 95% при средно 89% за ЕС, каза още Димов.
При потребителското оборудване са постигнати 98,6%, което е със седем процента повече от средното за ЕС. Най-висок е резултатът при категориите, свързани с медицинско оборудване, където България е постигнала 99,3%, при средно 88% за ЕС, каза министърът.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР