Ботулиновият токсин (ботокс) е белтък, който се произвежда от бактерията

...
Ботулиновият токсин (ботокс) е белтък, който се произвежда от бактерията
Коментари Харесай

Д-р Олеся Велинова обяснява защо не трябва да се прекалява с ботокса

Ботулиновият токсин (ботокс) е белтък, който се произвежда от бактерията Clostridium botulinum. Когато бактерията се размножи в някои храни, може да предизвика хранително отравяне. Clostridium botulinum произвежда седем различни типа токсин, наречени с буквите от азбуката – от A до G. В медицината се използват препарати, съдържащи предимно ботулинов токсин тип А.

Използването на ботулинов токсин (ботокс) за козметични цели – за премахване на бръчките между веждите, започва от 1988 г. С годините приложението на ботокса в козметологията се разширява. За това как правилно да се използва ботоксът обяснява д-р Олеся Велинова – специалист-дерматолог и венеролог, която от 15 години работи в областта на естетическата дерматология.
- Д-р Велинова, каква е основната грешка, която се допуска при поставянето на ботокс?
- Най-честите две грешки са поставяне на прекалено големи дози ботулинов токсин и инжектиране в неправилното място – например прекалено ниско в мускула, поради което се получава отпускане на клепачите. Когато се поставят големи дози ботокс, лицето изглежда неестествено, замръзнало, защото липсват мимиките. Това е усложнение след поставяне на ботулиновия токсин.
- Самото име на веществото ботокс включва токсин, отрова. Тогава безопасно ли е за здравето?
- Едно и също нещо може да бъде и лекарство, и отрова. Разликата между тях е само в дозата. В козметологията зависи с каква доза ботокс работим. Съвременните ботулинови токсини са безопасни препарати, изследвани много добре и доказано не носят токсично натоварване на организма. Важното е да се спазва дозировката, а тя е различна за всеки конкретен случай. Тя зависи от активността на мускулатурата на лицето и от възрастта. На млади момичета поставям минимални дози, колкото да отпусна леко лицевата мускулатура, а не да я блокирам. Докато при по-възрастни пациентки, които от години си поставят ботокс, дозата е по-голяма, защото мускулатурата на лицето е станала нечувствителна на ниските дози. При мъжете дозата също е малко по-голяма, поради особеностите на мъжката анатомия. Но всичко е изчислено така, че да не получаваме усложнения и странични ефекти.

Цялото интервю с д-р Велинова, четете в zdrave.to
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР