Болницата в Ловеч търси медицински персонал за лечение на пациенти

...
Болницата в Ловеч търси медицински персонал за лечение на пациенти
Коментари Харесай

Болницата в Ловеч търси медицински персонал за лечение на болни с коронавирус

Болницата в Ловеч търси медицински персонал за лечение на пациенти с коронавирус. Директорът на МБАЛ " Проф. д-р Параскев Стоянов " д-р Румяна Нановска съобщи, че персоналът е твърде уморен и има нужда най-вече от медицински сестри. В Ловешка област вече всички лечебни заведения приемат болни от коронавирус, но няма достатъчно медици, които да се грижат за тях, предаде БТА.

Областният управител на Ловеч Ваня Събчева заяви, че са се обърнали и към общопрактикуващите лекари, които да се включат в работата на болницата.

Според д-р Нановска причината за затрудненията в привличането на персонал през годините е ниското възнаграждение. Най-малки са заплатите именно в ловешката болница, установи репортерска проверка.

Лекар със специалност взима 840 лева основна заплата, а медицинските сестри получават между 660 и 700 лева. Д-р Нановска определи това заплащане като " позорно ".

По-добри възнаграждения получава медицинският персонал в Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Троян, в която от началото на пандемията се лекуват болни от коронавирус. Директорът д-р Цветомила Дудевска съобщи, че основното възнаграждение на началник-отделение, с две специалности, е 1450 лева, средно на лекар е 1200 лева, медицинските сестри са с основни възнаграждения от 800 или 850 лева, в зависимост от квалификацията.

" Уверявам Ви, че в момента лекарите и медицинските сестри не работят за пари, те са ужасно уморени, много е трудно. Искат да си свършат коректно работата и много се надяват потокът от пациенти да намалее. Всички се молим за това ", посочи д-р Дудевска.

Според д-р Невелина Ганева, управител на МБАЛ - Тетевен, голяма част от медицинските специалисти предпочитат да работят в детските градини, ясли, училища, тъй като там заплащането е по-добро, а работата е по-малко.

Тя се стреми в началото на всяка година да увеличава заплатите на лекарите и медицинските сестри в болницата, но тава става с големи икономии. Основната заплата на медицинските сестри е 750 лева, а на лекарите - около 1000 лева. " Безобразно ниски са заплатите. Затова няма медицински специалисти. Ние сме търговски дружества, не можем да увеличаваме заплатите, защото те се определят от това, което е влязло в болницата от пациентите, а те намаляват ", добави д-р Ганева.

В луковитската общинска болница заплатите са същите, но управителят д-р Иван Иванов заяви, че е обещал допълнително възнаграждение на тези, които лекуват болни от коронавирус. " Всеки един, който рискува живота си, трябва да получи и съответно възнаграждение. Мисля, че е нормално заплатите да се направят на лекарите от 1500 до 2000 лева, а на медицинските сестри от 1200 до 1400 лева. Тогава лекарите ще работят само в болницата, няма да ходят на други места и ще си вършат работата както трябва ", добави д-р Иванов.

Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 14554  Водещата Мая Костадинова е с ковид Водещата Мая Костадинова е с ковид  В Добричка област 55 мъже и дами с COVID-19 са изгубили живота си от началото на епидемията В Добричка област 55 мъже и дами с COVID-19 са изгубили живота си от началото на епидемията  Швеция записва връх от 4697 нови случая на COVID-19 Швеция записва връх от 4697 нови случая на COVID-19
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР