Бившият благоевградски митничар Методи Митовски, който стана първият българин, осъдил

...
Бившият благоевградски митничар Методи Митовски, който стана първият българин, осъдил
Коментари Харесай

Прецедент! Бивш митничар стана първият българин, осъдил полицията за незаконно подслушване

Бившият благоевградски митничар Методи Митовски, който стана първият българин, осъдил полицията за незаконно подслушване, вчера си получи присъденото обезщетение от 4000 лв. Сумата, която е взел от МВР, е над 5000 лв. заради начислените лихви, призна той, пише Struma.bg.

Това стана, след като ВКС остави в сила решението на САС, с което бе отменено колоритното решение на съдия Владимир Ковачев от Благоевградския окръжен съд, който отхвърли иска от 50 000 лв. срещу ОД на МВР – Благоевград и вместо това полицейската дирекция бе осъдена да изплати на ексмитничаря обезщетение от 4000 лв.

Методи Митовски заведе дело по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди след отговор от Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) на Бойко Рашков, което установява, че от 30 януари до 30 март 2009 г. е бил подслушван неправомерно. От проверката стана ясно, че на 21 януари 2009 г. тогавашният председател на Окръжен съд Красимир Аршинков е одобрил две искания на ОД на МВР – Благоевград за прилагане на СРС-та спрямо Методи Митовски – едното за данъчни престъпления, а другото за документно. Даденото разрешение за използване на СРС срещу Митовски е по искане на РЗБОП, в което са посочени няколко текста от НК – чл. 253, 255, 256, 257 и чл. 308, по които, с изключение на чл. 253 НК, нито едно от останалите престъпления не попада в обхвата на тези, за които е предвидено използването на спецсредства. С решение от 21 ноември 2016 г. окръжният съдия Владимир Ковачев отхвърли претенцията на Методи Митовски.

Освен че актът му беше изпълнен с мотиви от Евангелието от Лука и сентенции от Хораций и Сенека, в него се развиваха тези, които поставят въобще под въпрос възможността някой някога да осъди държавата за незаконно подслушване, или поне силно я ограничаваха, а другият мумотив беше за изтекла давност. С решение от 21 юли 2017 г. състав на Софийския апелативен съд с председател Алексей Иванов и членове Елизабет Петрова и Елена Тахчиева отхвърля всички тези на първоинстанционния съд и постановява ОДМВР – Благоевград да плати на М. Митовски 4000 лв. обезщетение. Решението на САС е оспорено пред ВКС. Тричленен състав на ВКС с председател и докладчик Борислав Белазелков и членове Борис Илиев и Димитър Димитров потвърждава решението на САС и присъдената компенсация от 4000 лв. за Методи Митовски.

В решението обаче ВКС за първи път коментира специално въпросите, които се поставят във връзка с обезщетяването на моралните вреди от незаконно използване на СРС. В него се подчертава, че държавата отговаря за вредите от незаконосъобразно използване на специалните разузнавателни средства не само когато те са прилагани без разрешение от компетентния орган, но и когато такова разрешение е издадено. Върховните съдии разграничават две хипотези – когато вредите са от неоснователно обвинение, дори разрешението да е било надлежно, и когато разрешението е издадено, без да са налице законовите предпоставки за това
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР