Ан Месман - лекар ветеран от спешно отделение в Детройт,

...
Ан Месман - лекар ветеран от спешно отделение в Детройт,
Коментари Харесай

Медиците от предната линия срещу COVID-19 са изправени пред психотравми като от фронта

Ан Месман - лекар ветеран от спешно отделение в Детройт, почувства, че нещо не е наред, когато й се появи безсъние и тя стана необичайно раздразнителна към хората, които обича.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 7780
Нощите, в които не можеше да заспи, започнаха да зачестяват в края на март, след като някъде по онова време седем пациенти с Ковид-19 починаха в едно нейно 9-часово дежурство. Но тя не свърза безсънието си с тази драматична " черна " равносметка от един работен ден. Като доктор в спешно отделение смъртта на пациенти не бе нещо ново за нея.

Може би то беше свързано с това, че тя трябваше да съобщава по телефона тъжната вест на семействата на починалите, защото на близки е забранено да влизат в болници, където се води битка срещу силно заразна болест.

А може би, мислеше си тя, безсънието е свързано с притеснението за собствената й безопасност. Тя взема медикаменти, които потискат имунната й система, а това я поставя в повишен риск от коронавируса. Или може би я терзаеше рискът да пренесе вируса у дома на двете си деца, съответно на 8 и 9 години.

Появиха се и снимки в медиите на трупове, натъпкани във временни хладилни камери в " Сайнай Грейс " - болницата, в която 37-годишната Месман работи. Тя бе силно притеснена, че роднини на починали от Ковид-19 ще видят снимките на чувалите с труповете и ще се разтревожат, че тялото на някой техен близък може да е в куп с непознати.

" Струва ми се, че това ме измъчваше повече от самата смърт ", призна тя в телефонно интервю.

Месман и хиляди други здравни работници в САЩ са изправени пред психологични травми, които според специалисти по психично здраве се асоциират по-скоро със състоянието на войници, връщащи се у дома от далечни бойни полета.

Безпощадният ужас на COVID-19 стоварва тежко бреме върху здравните работници, пред очите на които болестта отнема живота на пациент след пациент. Жертвите в САЩ са вече над 75 000 само за малко повече от два месеца.

Ройтерс разговаря с осем лекари и осем медицински сестри, които казаха, че те или техни колеги изпитват някаква смесица от паника, безпокойство, тъга, вцепененост, раздразнителност, безсъние и кошмари по време на сън.

Разкриха защо COVID-19 поразява повече мъжете

" Служебно прегаряне, безпокойство, депресия, или раздразнителност, или морална травма - всички тези неща могат да се случат на всеки, който е изложен на подобни обстоятелства за продължителен период от време ", каза майор Оли Туколехто - психиатър в 531-и болничен център на американската армия, който бе изпратен в Ню Йорк заради епидемията.

Психиатри в нюйоркската болница " Маунт Сайнай " предричат, че между 25 и 40 процента от здравните работници на предната линия и служителити от Бърза помощ може би страдат от посттравматичен стрес в резултат от сблъсъка си с епидемията.

Месман обича да чете, но откри, че не може да се концентрира. Вместо това започна да гледа телевизия или да играе на смартфона си, " докато очите ми сами се затваряха въпреки желанието ми. Но след 2 часа се събуждах отново и просто лежах така. "

Тя казва, че вече спи по-добре, но се страхува, че безсънието й може да се върне, ако очакванията за втора вълна на епидемията се потвърдят по-късно тази година. Месман добавя, че е ходила на психотерапевт и е обсъдила с него стреса си, свързан с COVID-19.

В град Ню Йорк, където над 14 000 души вече са починали от COVID-19, включително и над 20 медицински работници, обществените болници влязоха в партньорство с министерството на отбраната, за да осигурят тренинг за психическа устойчивост на своя персонал.

Туколехто, който е участник в това сътрудничество, вижда сходство между войниците в зони на бойни действия и здравните работници по време на пандемията в смисъл, че и едните и другите живеят с усещането, че са под постоянна заплаха. " В зона на бойни действия може да бъдеш заплашен от снайперист, от индиректна стрелба или ракети, - каза той. - Коронавирусната инфекция кара здравните работници тук да чувстват подобен вид стрес или безпокойство, че и те са под постоянна заплаха от невидим враг. "

COVID-19 може да предизвика безплодие при жените

Миналата седмица " Маунт Сайнай " откри нов център за лекуване на ПТС (посттравматичен стрес) и на други проблеми на психическото здраве на своя персонал. Центърът получава около 10 запитвания седмично по своята денонощна кризисна гореща линия, действаща от 4 седмици, каза Сабина Лим - вицепрезидент и шеф по стратегията на клиниката по психическо здраве в " Маунт Сайнай ". Около 20 служители от болничната система са изпратени досега за психиатрично изследване, добави тя.

Смъртта е нещо познато за здравните професионалисти. Но дори лекари ветерани от спешните отделения се оказаха психически неподготвени за толкова много умиращи от коронавируса пациенти, казаха здравни работници пред Ройтерс.

" Аз никога вече няма да бъда същият, след като преживях това, и не вярвам, че който и да е в здравната система през 2020 ще бъде същият след това ", каза Ерик Уай, вицепрезидент и главен директор по качеството в нюйоркската болнична верига " Хелт плюс ", който е и лекар в спешно отделение в нюйоркския квартал Бруклин.

" Самоубийството миналия месец на Лорна Брийн, лекар от спешното отделение в презвитерианската болница " Алън " в Ню Йорк, бе колективен шок за всички здравни работници ", каза Уай. Според семейството на Брийн, тя самата е била болна от COVI-19 и в същото време е била изтощена от лекуването на пациенти със същата болест.

Може би е твърде рано да се поставя диагноза ПСТ у медиците от предната линия, защото тези симптоми може да продължат повече от месец, каза Сабина Лим, но мнозина показват симптоми на остро стресово разстройство, което може да е предвестник.

COVID-19 показа, че хората с най-важната за обществото работа, са най-рискови и са с най-ниско заплащане

Мелиса - медсестра в дом за социални грижи в Индианаполис, разпознава паник атаките у нейните колеги по време на пандемията от COVID-19 като симптоми на психотравма, защото самата тя е имала диагноза и е била лекувана за посттравматичен стрес в резултат на своята работа преди 4 години. 48-годишната жена помоли да използваме само малкото й име, защото се опасява, че може да й лепнат клеймо, че е лекувана от ПТС.

Нейните колеги са нервни и раздразнителни, каза Мелиса. Един се оплака, че е имал прескачания в сърдечния пулс при едно от последните си дежурства. Друга си е взела отпуск по болест, защото не била в състояние да работи заради паник атаки и мъка, след като починали няколко пациенти, които тя обичала.

Домът, в който работи Мелиса, обслужва около 150 пациенти, половината от които са заразени с коронавируса. " Сякаш очакваш бомба да падне, - каза тя. - Не знаеш дали ще живееш или пък ще умреш. "

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 7780  Чехия внимателно отваря кината Чехия внимателно отваря кината  Испания вкара двуседмична карантина за идващите от чужбина Испания вкара двуседмична карантина за идващите от чужбина  Трима в Шуменско са нарушили наложената им карантина Трима в Шуменско са нарушили наложената им карантина
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР