Актуализацията на бюджета ще бъде разгледана на второ четене в

...
Актуализацията на бюджета ще бъде разгледана на второ четене в
Коментари Харесай

Народните представители ще решават за заплатите си и актуализацията на бюджета

Актуализацията на бюджета ще бъде разгледана на второ четене в пленарната зала, чиято цел е да смекчи удара върху икономиката ни от кризата с COVID-19.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 4267
Новият вариант на финансовата рамка е изчислен при сценарий за свиване на икономиката с 3% и отваряне на дефицит от 3,5 млрд. лв. Държавата е готова да поеме и 60% от осигуровките по схемата 60 към 40, което трябва да бъде отразено в текстовете. Кабинетът иска увеличаване на лимита на новия държавен дълг до 10 милиарда лева.

НФСБ внесе в НС своите предложения по Закона за мерките и действията при извънредно положение

Настоящият лимит на новия държавен дълг е 2 милиарда и 200 милиона лева, като управляващите искат максимална гъвкавост при търсенето на финансов ресурс. Част от сумата, която може да бъде поета след покачването на тавана до 10 млрд. лв., няма да бъде теглена на първо време.

Друга част обаче е необходима за попълване на дефицита и за капитализацията на Българската банка за развитие. Вчера на извънредно заседание ресорната парламентарна комисия реши да увеличи обема и на глобалната облигационна програма, който в момента е осем милиарда евро, обясни Менда Стоянова от ГЕРБ.

,,Пет милиона и 144 милиона са изтеглени, изразходвани. До осем милиарда остават два милиарда 856 милиона евро. Да бъдат увеличени с още два милиарда, т.е. да имаме лимит по тази програма 4 милиарда 856 милиона евро``, заяви тя.

Бюджетната комисия разгледа на второ четене актуализацията на бюджета

Това не означава, че ще бъде използван целият лимит тази година, а се предоставя гъвкавост на кабинета, уточни Стоянова, която оттегли предложението си финансиране през Международния валутен фонд да бъде заложено като опция в актуализацията на бюджета. Това стана по настояване на финансовия министър Владислав Горанов, който е убеден, че е твърде рано за подобен дебат, а и страната ни има достатъчно гъвкавост за работа с международни финансови институции:

,,Международни финансови институции не означава Международен валутен фонд. Тук се включва и Европейската инвестиционна банка и Банката за развитие на Съвета на Европа, от които вече сме ангажирали ресурс по многогодишното споразумение, свързано с финансиране от европейските фондове``, обясни финансовият министър.

Бюджетната комисия отхвърли предложенията за промени, направени от БСП, които включваха директно подпомагане на всички засегнати икономически от COVID-19.

Освен актуализацията на държавния бюджет народните представители ще обсъдят и решение за спиране на преизчисляването на основното месечното им възнаграждение, както и промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 4267  Борис Джонсън е в болница Борис Джонсън е в болница  Елизабет II: Ще се оправим! Елизабет II: Ще се оправим!  Италия гледа към втора фаза от битката с COVID-19 Италия гледа към втора фаза от битката с COVID-19
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР