Ако се приемат предложенията, които придружават новият здравен законопроект, няма да

Ако се приемат предложенията, които придружават новият здравен законопроект, няма да ...

Шефът на НЗОК: Пациентски организации източват здравната каса.Ако се приемат предложенията, които придружават новият здравен законопроект, няма да се наливат пари безсмислено Всичко, което касае бюджета е съгласувано с нас. Това заяви управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев в предаването "Още от деня" по БНТ. 
"Този допълнителен половин милиард ще бъде похарчен за допълнителни пера - болници, лекарства, които ще завършат с преразход .не са увеличени чиновническите заплати, но ще бъдат изплатени и задължения", каза още той.  
"Болничната помощ се се увеличи с над 100 милиона лева, а за лекарствата с 32 милиона лв", допълни д-р Дечев. 
"Лекарският труд е остойностен, но не правилно", коментира той. 
"Средствата, които внасяме трябва да се изхарчат при най-ефективният вариант. До сега средствата не бяха изразходени правилно. Общественият съвет няма място в тази структура и за това няма да остане. Касата ще решава кой и кога ще бъде лекуван. При експертиза хората ще могат да се лекуват и в чужбина, според решението на касата", разкри шефът на НЗОК.
"Организирани групи точат касата. Участват определени "играчи" - медицински лица, хора от системата, и някой от пациентските организации. Няма да казвам имена, но тези организации са финансирани от фармацевтичните компании - виждаме ги много често по медиите", категоричен бе д-р Дечев. 
"Иновативните медикаменти не са по-успешни от т.н "стари" лекарства. Цената няма да бъде водеща за назначаването на терапия", завърши д-р Дечо Дечев.

Източник: blitz.bg