Азиатските акции поевтиняха днес, след като напрежението около отчетния сезон

...
Азиатските акции поевтиняха днес, след като напрежението около отчетния сезон
Коментари Харесай

Петролът поевтинява след обещанието на Саудитска Арабия

Азиатските акции поевтиняха днес, след като напрежението около отчетния сезон на Уолстрийт се отрази на щатските индекси, а междувременно смесицата от негативни новини - от дипломатическата изолация на Саудитска Арабия до опасенията около бюджета на Италия и преговорите около брекзит, също повлияха на пазарните нагласи.
Разпродажбите в региона изтриха ръста от предходните две сесии, като азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI се понижи с 1.3%.
Южнокорейският Kospi падна с 2.5% и бе на път да достигна 1.5-годишно дъно. В Япония Nikkei изгуби 2.3%.
Фючърсите на S&5 500 губят 0.8% днес. Вчера индексът затвори с 0.43% надолу, вследствие на предпазливостта на инвеститорите във връзка с проблемите в световен мащаб. Ентусиазмът около оптимистичните финансови резултати на компаниите също бе ограничен от нарастващата политическа несигурност по света.
“Накратко, светът изглежда изпада в хаос,” казва пред Ройтерс Акира Такей от Asset Management One.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп вчера заяви, че не е доволен от това, което е чул от Саудитска Арабия за убийствто на журналиста Джамал Кашоги в консулството на страната в Турция, пише profit.bg.
Тръмп досега е демонстрирал нежелание да накаже страната икономически. Саудитска Арабия се опитва да предпази и да разграничи своя влиятелен престонаследник Мохамед бин Салман от убийството, но мнозина се съмняват във версията на Рияд.
Няколко държави, сред които Германия, Великобритания, Франция и Турция, оказват натиск върху Саудитска Арабия за предоставянето на всички факти.
Пазарите насочват вниманието си към турския президент Реджеп Ердоган, който заяви, че ще изнесе информация около разследването в реч днес.
Евентуални признаци на нестабилност в Саудитска Арабия, която е основен производител на петрол и голям инвеститор на финансовите пазари, може да имат всеобхватни последици.
“Смятам, че този въпрос ще се проточи известно време,” казва Такей от Asset Management One.
В Европа, Италия заяви вчера, че ще се придържа към бюджета си за 2019 г., в противоречие с фискалните правила на ЕС.
Еврпейската комисия ще реши днес какъв ще бъде нейният отговор.
Еврото се търгуваше на ниво от 1.1466 долара, след като изгуби 0.44% в предходния ден, доближавайки се до достигнатото на 9 октомври близо двумесечно дъно от 1.14325.
Цените на италианските държавни облигации нараснаха, след като Moody’s не понижи перспективата на страната на отрицателна, както пазарите се опасяваха. Европейските пазари на акции обаче не бяха толкова ентусиазирани.
Френският индекс CAC затвори на най-ниското си ниво от повече от година, докато италианският основен индекс падна до 1.5-годишно дъно, а испанският приключи деня на най-ниското си ниво от края на 2016 г.
Британският паунд се търгуваше срещу 1.2965 долара, движейки се над достигнатото този месец дъно от 1.2922 долара влседствие на опасенията, че въпросът с ирландската граница и разногласията вътре в управляващата във Великобритания Консервативна партия относно брекзит може да представляват сериозни предизвикателства за лидерската позиция на премиера Тереза Мей.
Йената поевтиня до 112.82 спрямо долара, докосвайки най-ниското си ниво от около две седмици.
Юанът остана почти без промяна, но се търгуваше близо до достигнатото вчера 21-месечно дъно от 6.9445 за долар.
Китайските акции също изгубиха инерция след двата дни на сериозно поскъпване вследствие на обещанията на властите, че ще подкрепят пазара.
Цените на петрола паднаха днес, след като Саудитска Арабия пое ангажимент да играе “отговорна роля” на енергийните пазари, но въпреки това инвеститорите остават изнервени преди предстоящите санкции на САЩ срещу Иран.
Саудитска Арабия обеща да поддържа предлагането на пазара, въпреки все по-голямата си изолация вследствие на случая Кашоги, като по този начин намали опасенията, че Рияд може да използва производството на петрол като дипломатическо оръжие.
Фючърсите на петрола поевтиняха с 0.3%, до 79.60 долара за барел.
Щатският лек суров петрол изгуби 0.2%, до 69.22 долара за барел.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР