Абортите са легализирано убийство и няма как църквата да ги

Абортите са легализирано убийство и няма как църквата да ги ...

Богословка: Дори изнасилена, е грях жената да направи аборт.Абортите са легализирано убийство и няма как църквата да ги толерира под каквато и да е форма. Дори ако една жена бъде изнасилена, би било грях от нейна страна да направи аборт, защото по този начин тя посяга на заченат живот, който макар заченат и с грях, си остава чист, остава Божи дар. Такова мнение изказа богословът Десислава Панайотова в сутрешния блок на БНТ.

,,Разбира се, жената винаги има право да прояви свободната си воля и да реши дали иска да запази детето си или не. Смятам, че ако всяка една жена получи подкрепата на семейството си, на обществото, на църквата, на работодалети си дори, тогава тя намира сили и ще може да роди това дете``, посочи още Панайотова.

По отношение на темата с възпитанието чрез шамари богословът заяви, че единственото, което е направила Българската православна църква, е да защити авторитета на родителите.

,,Църквата не толерира агресията, а шамарите започнаха да прелитат в пространството благодарение на медиите. Единственото, което стори българската църква, беше да защити авторитета на родителите, които не бива да бъдат демонизирани``, поясни тя. По въпроса с аборите се включи и нейният събеседник в студиото - сексологът доц. д-р Румен Бостанджиев.

,,За да се избегне абортът, първо трябва да се избегне зачеването. Ето защо би било добре децата да бъдат сексуално образовани и да знаят ролята на контрацептивите. В крайна сметка всяко дете трябва да бъде родено желано. Така че нека всеки човек сам да прецени за себе си кога и дали иска да бъде родител``, посочи експертът и добави, че е обезпокоен от анахронизма на българската църква по отношение на сексуалното възпитание.

,,Ако искаме децата да изграждат стабилен и здрав характер, те трябва да бъдат подготвени и недоумявам защо БПЦ няма никаква активност по въпроса със сексуалното образование. Да решаваме тези проблеми като защитаваме шамарите и да отричаме абортите е просто анахронизъм``, поясни д-р Бостанджиев и заяви, че в съвременното общество боят отдавна е отречен като метод на възпитание.

Източник: blitz.bg